Ann Eleonora Jørgensen og Anton Hjejle leverer de to sjoveste præstationer i Shakespeares komedie Helligtrekongers aften i det smukke Grønnegårds Teater., Foto Bjarne Stæhr

Underholdende Shakespearefarce i det grønne

Af Per Lundsgaard 29. juni 2019

En af sommerens helt store fornøjelser er at se Grønnegårds Teatrets årlige klassiker i den smukke have ved Designmuseum Danmark. I år er det en farverig udgave af Shakespeares Helligtrekongers aften.

Titel:
Helligtrekongers aften

Teater:
Grønnegårds teatret

Spilleperiode:
27. juni - 24. august 2019

Varighed:
1 time og 40 min uden pause

Det er måske Shakespeares mest vittige komedie de i år har valgt at spille på Gørnnegårds Teatret. Helligtrekongers aften er også et bestillingsværk til en undreholdende aften, bestilt af Dronning Elisabeth til netop at blive opført helligtrekongersaften – deraf navnet. Komedien kan nærmest betegnes som en tidlig farce med alle dens forviklinger og misforståelser. Med alle sine forklædninger ligger den tæt op ad også Tvillingerne og To Herrer fra Verona, men denne er den mest kendte. 

Den passer i den grad til vores tid med sin leg med køn og seksualitet. Man har i denne udgave også gjort den naragtige hofmand Malvolio til en hofdame og kaldt hende Malvolia - stadig hemmeligt forelsket i sin frue Olivia, så åbenlyst lesbisk kærlighed der ikke hæver mange øjenbryn blandt de øvrige medvirkende i komedien. 

Har man set Shakesepare in Love – enten på film eller på Østre Gasværk – så er Helligtrekonger jo det skuespil Shakespeare præsenterer sidst i den fortælling, og han giver netop hovedpersonen navnet Viola som jo var navnet på den kvinde han får et kærlighedsforhold til under prøverne på Romeo og Julie. 

I Helligtrekonger skyller Viola op på en strand efter et skibbrud og tror at hendes tvillingbror Sebastian er død. Hun forklæder sig som sin bror og får arbejde hos Orsino som hun forelsker sig i. Han er imidlertid forelsket i Grevinde Olivia der foreslekr sig i Viola forklædt som Sebastian. Senere dukker Sebastian op og så går det stærk med forvirringen. Dertil skal lægges en komedie i komedien med trekløveret Tobias Hikke, Andreas Blegnæb og kammerjomfruen Maria der sammen med narren Feste spiller førnævnte Malvolia et puds med at lade hende tro at Grevinde Olivia er forelsket i hende.

Niels Brunses oversættelse er fuld af herlige ordspil, godt og opfindsomt oversat fra Shakespeares engelske original. Peter Schultz har skabt en velfungerende scenografi som nemt kan illudere de forskellige steder forestillingen foregår, og Nicholas Nybros kostumer er ligeså farverige som handlingen er det.

Katrine Greis-Rosenthal er en frisk Viola fuld af gåpåmod, Troels Lyby en noget selvsmagende Orsino, Julie Agnete Vagn sødt forvirret som Olivia, men også med en flirtende stålfast vilje da forelskelsen slår an. Niels Ellegaard hygger som Feste, Ann Eleonora Jørgensen morer som Malvolia, og det samme gør Anton Hjejle som Andreas Blegnæb udstyret med en festbombe af et kostume. Henrik Lund er en sød Sebastian og Laura Bro eren effektiv kammerjomfru. 

Vejret var i den grad med os til premieren, og vi håber at det også vil være tilfældet de mange næste dage hvor komedien går over scenen i Designmuseets smukke have.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Danserne fra Dansk Danseteater som Nattergale i den nye forestilling på Takkelloftet.

Dansende nattergale

Dansk Danseteater har taget Nattergalen under behandling - både eventyret af H.C. Andersen og det for danskere...

23. jan
Annette Heick er aftenens funklende stjerne i den lidt tamme udgave af succes-musicalen Mamma Mia i Tivolis Koncertsal.

Annette Heick sejrer!

Mamma Mia er tilbage i Tivolis Koncertsal efter ti år - det er desværre i en noget tam og trist udgave hvor de...

23. jan

Kan du genkende en psykopat?

Med udgangspunkt i en eks-kærestes personlighedsforstyrrelsen; Narcissistic Personality Disorder(NPD) - i dag...

22. jan
Anders Juul er imponerende stærk i monologen Jeg Løber på Det Kongelige Teater.

Sorgfuld løbetur

Det Kongelige Teater har igen Line Mørkebys stærke teaterudgave af Anders Lengarth Schmidts tekst på plakaten....

20. jan