Der er godt gang i kærlighedsforviklingerne i Mozarts Cosi van tutte på Operaen, Foto Mikos Szabo

Flot sunget utroskab

Af Per Lundsgaard 15. november 2019

Mozarts liflige og livlige opera om utroskab, Cosi fan tutte, er tilbage på Operaen i en lidt skrabet men smukt sunget version. 

Titel:
Cosi fan tutte

Teater:
Operaen
Store Scene

Spilleperiode:
12. nov 2019 - 8. mar 2020

Cosi van tutte kan være en svær opera fordi den har så megen smuk musik, men også en noget spinkel handling, og fordi den er meget, meget lang. Godt tre timer kom vi op på i denne udgave, og så havde man tilmed skåret en del i materialet. 

Til gengæld er musikken som nævnt guddommeligt smuk og fuld af liv og spræl og romantik. På den Kongelige Opera synges den med kraft og fylde af de seks medvirkende sangere. 

Anna Kasyan som imponerede så meget i Barberen i Sevilla, og Kari Dahl Nielsen der er nyuddannet fra Operaakademiet, er begge vokalt boblende som de to søstre der skal udsættes for et væddemål som deres kærester har indgået. Væddemålet er at de to kærester skal forsøge i forklædning at forføre den andens kæreste – lykkes det har de tabt en bunke penge til filosoffen Don Alfonso. I denne udgave har man bogstaveligt taget konsekvensen af at operaens handling er en slags eksperiment ud i kærlighedens natur og ladet den foregå i en kæmpeudgave af et Camera Obscura fra 1700-tallet. 

Det er en handling som man har haft svært ved til alle tider. Bl.a. ændrede Oehlenschläger den herhjemme til Flugten fra Klosteret i 1826 for at få den smukke musik opført, og Danmark var ikke enestående i ikke at opføre operaen på grund af handlingen. Den er også tynd og kan virke ensformig og langtrukken, især hvis dekorationen ikke skifter – hvad den ikke gør på Operaen hvor den nærmest ligner en turnéversion. Heldigvis er iscenesættelsen meget ordentlig samt grundig, og det er en udsøgt fornøjelse at se en operaproduktion der faktisk foregår i den tid handlingen er sat i – tak for det!

Som nævnt er musikken af Mozart forestillinges styrke, og den flyder i en lind strøm fra orkestergraven under ledelse af Paul Goodwin der også har fået de medvirkende til at give masser af liv og følelse ind i deres roller. Ud over de førnævnte kvindelige sangere er Sine Bundgaard herlig som tjenestepige der kaster sig ud i diverse forklædninger som notar og doktor, Magnus Ingemund Kjelstad og Matteo Macchioni er fulde af mandig stolthed og forfængelighed som de to kærester der bytter forførerroller, og William Dazeley svæver over vandende som observanten og idemanden bag kærlighedseksperimentet. 

Det er intim komedie i stort musikalsk format på Operaen – en mere interessant scenografi kunne have gjort aftenen endnu mere sublim. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr