Der er gang i dansen i Malmø Operas opsætning af Spillemand på en tagryg. , Foto Malin Arneson

Flot og følsom spillemand i Malmø

Af Per Lundsgaard 9. september 2017

Alle sejl er altid sat til når Malmø Opera producerer musicals. Denne gang er ingen undtagelse.

Titel:
Spelman på Taket
(Spillemand på en tagryg)

Teater :
Malmø Opera

Spilleperiode:
2. september 2017 -
31. januar 2018

Flot er det når det store orkester og kor giver vellyd til en klassisk musical på Malmø Operas enorme scene.

Denne gang er det klassikeren Spillemand på en tagryg (Spelman På Taket) fra 1964 vi præsenteres for. Det er en forestilling der ofte har været opført herhjemme - sidst på Odense Teater foråret 2016. Det er 18 år siden den har været oppe i Malmø sidst, men det er stadig en yderst aktuel forestilling.

Historien bygger på Sholem Aleíchems fortællinger fra en jødisk shtetl (landsby) i Ukraine, og har mælkemanden Tevje som omdrejningspunkt. Gennem ham oplever vi et skift i tiden - for hans døtre bryder traditionen og gifter sig med mænd som ægteskabsmægleren og familien ikke har valgt. Da så den tredie datter vil giftes med en uden for den jødiske tro, stopper Tevjes tålmodighed med afvigelser fra traditionen som er en vigtig grundsten hos de ortodokse jøder, og han fornægter datteren.

Forestillingen foregår i 1904 hvor der var en masse pogromer og statsligt anderkendt forfølgelse af jøder. De blev sat fra hus og hjem og måtte flygte fra de russiske områder. En del gik lige ind i Nazi-Tysklands jødeudryddelser - en del flygtede til Amerika hvor en svær tid ventede dem. I Malmø begynder og slutter vi elegant med nutidens flygtninge. For musicalen er flygtningenes historie - men den er også meget mere. Den er fortællingen om et brud med religion og traditioner både inden- og udenfor troen, og især en fortælling om kærligheden.

Smukt er det på Malmø Opera, flotte scenebilleder skabt af scenografen Leslie Travers hvor forestillingen foregår i en forfalden stor sal med en masse møbler og skabe der illuderer huse og interiør i den jødiske bydel. Der bliver spillet afdæmpet og stærkt af Philip Zandén som en Tevje der prøver at forstå at tiden ændrer sig. Katarina Ewerlöf giver ham godt modspil som hans bestemte men kærlige kone Golde. Tuva B Larsen, Kristin Lidström og Kerstin Hilldén har alle tre den rette sødme og trodsighed som Tevjes ældste døtre og Jonas Schlyter, Oscar Pierrou Lindén og Erik Espinoza har alle tre den rette pondus og hjertevarme som mændene i deres liv. De øvrige roller spilles også aldeles overbevisende,.

Det er en nydelse at høre orkestret få mange detaljer ud af Jerry Bocks musik. Det gælder både i de mere bombastiske numre og i de stille og følsomme passager i den klezmerinspirerede musik der heldigvis under Magnus Fryklunds kyndige ledelse bliver spillet som Bock skrev den - ikke tåbeligt moderniseret som i Odense.

Koreografisk er der gang i både jøde- og russerdans af Lynne Hockney, og hele forestillingen er kyndigt og følsomt iscenesat af Orpha Phelan i hendes musicaldebut. Hun har tidlligere iscenesat masser af operaer, bl.a. Dead Man Walking på Operaen i København sidste sæson.

Som altid er det en tur værd at tage til Malmø og opleve en musical spillet og sunget med respekt og kærlighed for genren.

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr