Peter Larsen er tilbage som Kultursociologen Jørgen Andersen i forrygende form i forestillingen Mens vi venter på Irakkommissionen i Skuespilhuset., Foto Bo Tengberg

Skarp satire om løgne og krig

Af Per Lundsgaard 29. november 2017

Peter Larsen optræder igen som kultursociologen Jørgen Andersen, og denne gang har han gravet i arkiverne omkring Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Titel:
Mens vi venter på Irakkommissionen

Teater:
Det Kongelige Teater Skuespilhuset
Lille Scene

Spilleperiode:
24. nov - 22. dec 2017

Det er kun toppen af isbjerget man ser i scenografien til "Mens vi venter på Irakkommissionen", fortæller Jørgen Andersen – alias Peter Larsen - da forelæsnings-forestillingen begynder. Der står ellers masser af kasser og arkivskabe plantet på scenen hvor Peter Larsen med stor iver går i gang med et dramatiseret foredrag om de omstændigheder der gjorde at Danmark erklærede Irak krig i 2003. Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller – også kaldet Stålkæben og Havenissen – har en stående invitation til at medvirke i aftenens gennemgang af Irak-krigen, men da ingen af de herrer endnu er dukket op må Jørgen Andersen ty til de stangdukker han har forberedt af hovedpersonerne i den skandaløse løgn der opremses i løbet af aftenen.

Hvis man skulle have glemt forløbet for Irak-Krigen, var den at USA erklærede Saddam Hussein og Irak krig i 2003 efter terrorattentatet mod USA 11. september 2001 hvor man mente at Saddam Hussein havde tilknytning til terrororganisationer, og at Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben såsom kemiske og biologiske våben samt atomvåben. Danmark røg med på vognen og med et lille flertal i Folketinget på 11 personer erklærede Danmark krig mod Irak den 21. marts 2003.

Det viste sig dog at krigserklæringen ikke var helt lovlig i følge FN's sikkerhedsråd. Beviserne mod Saddam Hussein smuldrede, og de oplysninger Per Stig Møller havde givet på Folketingets talerstol var baseret på løgne – eller fortielser.

Det er en vaske ægte dansk Watergate-skandale om bedrag, afpresning og magt, men modsat Nixon der måtte gå af som præsident, er ingen af de implicerede særligt mærkede af skandalen. Anders Fogh blev Generalsekretær i NATO, og Per Stig blev efterfølgende Kulturminister. Nu var Danmark jo heller ikke ene om at gå i krig. Næsten en hele den vestlige verden plus Singapore og Thailand gik i krig på samme grundlag som Danmark.

Den kommission der blev nedsat for at komme til bunds i sagen under Thorning-Schmidt regeringen, nedlagde Løkke-Rasmussen da han kom til. Så vi venter stadig på en fyldestgørende afklaring omkring deltagelsen i krigen – og om hvorvidt Per Stig Møller løj og tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

Peter Larsen er alene på scenen og skal holde rede på en masse historier og tal. Han har heldigvis Michelle Bjørn-Andersen som medspillende og hjælpende sufflør. Det var dog ikke mange gange at Hr. Larsen måtte ty til hjælp – ganske imponerende! Med sædvanlig larsensk charme og humor kommer vi festligt igennem sagen – men også med tankevækkende alvorlige øjeblikke. Han vender tilbage til den figur han gjorde berømt tilbage i 1992 i forestillingen "Mens vi venter på Retfærdigheden" der handlede om Tamilsagen. Dengang var forestillingen skrevet af Niels Ufer – denne gang er det Jens Kløft der har sammensat teksten.

Det kan godt være at det ikke er noget nyt vi får at høre i forestillingen, men det gør det ikke mindre væsentligt og ikke mindre vigtigt at få fortalt igen. Politisk satire på et svirpende morsomt og fascinerende højt niveau.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr