Peter Larsen er tilbage som Kultursociologen Jørgen Andersen i forrygende form i forestillingen Mens vi venter på Irakkommissionen i Skuespilhuset., Foto Bo Tengberg

Skarp satire om løgne og krig

Af Per Lundsgaard 29. november 2017

Peter Larsen optræder igen som kultursociologen Jørgen Andersen, og denne gang har han gravet i arkiverne omkring Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Titel:
Mens vi venter på Irakkommissionen

Teater:
Det Kongelige Teater Skuespilhuset
Lille Scene

Spilleperiode:
24. nov - 22. dec 2017

Det er kun toppen af isbjerget man ser i scenografien til "Mens vi venter på Irakkommissionen", fortæller Jørgen Andersen – alias Peter Larsen - da forelæsnings-forestillingen begynder. Der står ellers masser af kasser og arkivskabe plantet på scenen hvor Peter Larsen med stor iver går i gang med et dramatiseret foredrag om de omstændigheder der gjorde at Danmark erklærede Irak krig i 2003. Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller – også kaldet Stålkæben og Havenissen – har en stående invitation til at medvirke i aftenens gennemgang af Irak-krigen, men da ingen af de herrer endnu er dukket op må Jørgen Andersen ty til de stangdukker han har forberedt af hovedpersonerne i den skandaløse løgn der opremses i løbet af aftenen.

Hvis man skulle have glemt forløbet for Irak-Krigen, var den at USA erklærede Saddam Hussein og Irak krig i 2003 efter terrorattentatet mod USA 11. september 2001 hvor man mente at Saddam Hussein havde tilknytning til terrororganisationer, og at Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben såsom kemiske og biologiske våben samt atomvåben. Danmark røg med på vognen og med et lille flertal i Folketinget på 11 personer erklærede Danmark krig mod Irak den 21. marts 2003.

Det viste sig dog at krigserklæringen ikke var helt lovlig i følge FN's sikkerhedsråd. Beviserne mod Saddam Hussein smuldrede, og de oplysninger Per Stig Møller havde givet på Folketingets talerstol var baseret på løgne – eller fortielser.

Det er en vaske ægte dansk Watergate-skandale om bedrag, afpresning og magt, men modsat Nixon der måtte gå af som præsident, er ingen af de implicerede særligt mærkede af skandalen. Anders Fogh blev Generalsekretær i NATO, og Per Stig blev efterfølgende Kulturminister. Nu var Danmark jo heller ikke ene om at gå i krig. Næsten en hele den vestlige verden plus Singapore og Thailand gik i krig på samme grundlag som Danmark.

Den kommission der blev nedsat for at komme til bunds i sagen under Thorning-Schmidt regeringen, nedlagde Løkke-Rasmussen da han kom til. Så vi venter stadig på en fyldestgørende afklaring omkring deltagelsen i krigen – og om hvorvidt Per Stig Møller løj og tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

Peter Larsen er alene på scenen og skal holde rede på en masse historier og tal. Han har heldigvis Michelle Bjørn-Andersen som medspillende og hjælpende sufflør. Det var dog ikke mange gange at Hr. Larsen måtte ty til hjælp – ganske imponerende! Med sædvanlig larsensk charme og humor kommer vi festligt igennem sagen – men også med tankevækkende alvorlige øjeblikke. Han vender tilbage til den figur han gjorde berømt tilbage i 1992 i forestillingen "Mens vi venter på Retfærdigheden" der handlede om Tamilsagen. Dengang var forestillingen skrevet af Niels Ufer – denne gang er det Jens Kløft der har sammensat teksten.

Det kan godt være at det ikke er noget nyt vi får at høre i forestillingen, men det gør det ikke mindre væsentligt og ikke mindre vigtigt at få fortalt igen. Politisk satire på et svirpende morsomt og fascinerende højt niveau.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Et afbud blandt bøsser

Uanset om det er forår, sommer, efterår eller vinter så er Gran Canaria altid et hit. Vi tog en afbudsrejse me...

Et afbud forbindes sjældent med noget godt – når man siger afbudsrejse, får de fleste ...

Tivoli Food Hall

Tivoli Food Hall – en ny epoke

En ny epoke i Tivolis historien –det er netop hvad den nye Food Hall bliver når den for alvor slår dørene op d...

Med den nye Food Hall på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade er Tivoli godt på vej ...

68 er en langhåret og larmende musikforestilling i Skuespilhuset.

Hippieskrål og lommefilosofi

Ungdomsoprøret i 1968 får både en hyldest og en skud for boven i Det Kongelige Teaters underlige musikforestil...

17. mar
Flot show men håbløst manuskript i Tivolis udgave af filmhittet Midt om natten.

Fuld af vrøvl

Tivolis udgave af musicalen Midt om Natten er flot og velsunget men tåbeligt forvrøvlet af et dårligt manuskri...

16. mar

Calum Scott klar med debutalbum

Fra nervøs fyr til selvsikker sanger er Calum Scott nu trådt ind i samme verden som Sam Smith med albummet ”...

13. mar
Anders Budde Christensen som Bradley/ Chelsea Manning i den lange og dramatisk mislykkede forestilling Manning er fri på Mungo Park.

En aften med Wikipedia

Anders Budde Christensen er på flere måder hovedpersonen i forestillingen Manning er fri på Mungo Park. Udover...

11. mar