Foto Tejs Lindhardt ©

Hvad sker der lige i England?

Af Josh Christensen 11. maj 2015

Det ser ud til at homoseksuelles rettigheder kommer til at lide under den nye konservative regering.

Det er ingen hemmelighed, at briterne er EU-kritiske, og at UKIP ikke er de eneste som ikke bryder sig om EU's indblanding i britiske forhold. De Konservative er også kritiske, og især den konservative højrefløj har igen og igen dundret mod EU's indblanding i Storbritanniens indre anliggender. 

En af de ting, som nu kommer til at ske, er, at man vil ophæve Storbritanniens deltagelse i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som Cameron har lovet skal udskiftes med en British Bill of Rights. Det skyldes til dels kritik af, at man fra EU's Menneskerettighedsdomstol har gjort det næsten umuligt at smide potentielle terrorister ud af England, og at man ville give fanger lov til at stemme ved britiske valg - noget de ikke kan nu. Dette har gjort mange vrede, og derfor lovede Cameron en udskiftning. Desværre kommer det også til at betyde noget for de homoseksuelle, som har været beskytte af konventionens artikel 14, som forhindrer diskrimination, og som er blevet brugt flere gange til at få fjernet love, der gjorde livet svært for homoseksuelle. 

I 1981 var det artikel 14, der blev brugt til at gøre det lovligt at være homoseksuel i Nordirland. England og Wales fjernede forbudet i 1967 og Skotland gjorde det i 1980, men Nordirland nægtede at fjerne forbudet. 

I 2000 blev artikel 14 brugt til at gøre det muligt for homoseksuelle at være åbne omkring deres seksualitet i millitæret uden at blive smidt ud. Det er netop her, den kommende Bill of Rights vil have en del betydning, da den ikke omfatter millitæret, og homoseksuelle soldater dermed ikke længere er beskyttet imod diskrimination.

Artikel 14 gav også transkønnede mulighed for at blive gift, og den fik det britiske parlament til at indførte en lovgivning på trans-området.

Det var også artikel 14, som gjorde, at der blev gennemført samme seksuelle lavalder for homoseksuelle og heteroseksuelle mænd og kvinder. 

Mange menneskerettighedsgrupper i England, Wales, Skotland og Nordirland har talt imod Cameron og De Konservatives forslag. De frygter, at retssikkerheden vil være i fare, da netop Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har været med til at forhindre nogle af de mere vidtgående forslag fra at gå igennem. Samtidig frygter man at få russiske tilstande, hvor et parti kan ændre så fundamentalt på lovgivningen, at demokratiet kommer i fare. 

Hvad man dog glemmer er at, hvis man kun fjerner Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra Britisk lovgivning, men ikke melder sig helt ud af den, så vil domstolen i Strassbough få mere indflydelse, da man ved ratificeringen i 50'erne accepterede at følge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Selvfølgelig kan man også melde sig helt ud, og der er jo lovet en folkeafstemning for eller imod EU i senest 2017.

Det kan undre, at Cameron er så meget imod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når en af de største konservative helte, Winston Churchill, var blandt de største fortalere for netop denne konvention, som skulle forhindre fascimen i nogensinde at slå rod i Europa igen. Desværre ser det ud til at vi alligevel nærmer os en tid, hvor fascimen stormer frem i Ungarn, Grækenland og Frankrig. Selv i Danmark ser vi en retorik næsten identisk med den, man så i 30'ernes Tyskland, Spanien og Italien. Måden muslimer omtales på ligner den, der blev brugt om jøderne. I Ungarn ser man regeringspartiet Fidezs bruge en retorik om jøder, muslimer, homoseksuelle og sigøjnere, der er identisk med den, nazisterne brugte om de samme mennesker.

I Danmark ser vi især Dansk Folkeparti bande over Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og domstolen i Strassbourgh, men det beskytter jo netop den enkeltes rettigheder, og mere end nogensinde har vi brug for den beskyttelse. 

--

Blogs på XQ28 er ikke udtryk for sitets redaktionelle linje.
Blogs står helt og holdent for skribentens regning og ansvar.
XQ28 kan således ikke stilles til ansvar for meninger, oplysninger eller andet, som bringes til torvs i blogs.

Vil du også gerne blogge? 
Så send os en mail på info@XQ28mail.com

Tjek os ud

Blog

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar