Foto Arkiv

Skal - skal ikke – en invitation skaber stor debat

Af Tejs Ellesøe 7. august 2018

På en måde er det fantastisk når fire ambassader kan arbejde sammen — den amerikanske, den australske, den canadiske og den britiske.

Hvis I var Copenhagen Pride, ville i så sige

Det sker faktisk lige nu, for disse fire ambassader samarbejder om at afholde en reception for LGBT+ miljøet i anledning af Copenhagen Pride - en tradition som den nye ambassadør, Carla Sands, viderefører og videreudvikler.

Men miljøet står på den anden ende – for skal man komme, eller skal man sige nej tak til invitationen?

Som om der ikke er nok at bekymre sig om i øjeblikket med sommervarmen, så blev der stillet noget af et dilemma-spørgsmål tidligere i dag på facebook.

Tidligere præsident for SLM Copenhagen, Henrik Kristensen, stillede et meget vigtigt spørgsmål:

“Har lige svaret ja tak til den amerikanske ambassades invitation til den årlige LGBT-reception i anledning af Copenhagen Pride, men er lidt i tvivl om det egentlig er moralsk forsvarligt at deltage, eftersom ambassaden jo er repræsentant for Trump-administrationen. Var faktisk lidt overrasket over, at den overhovedet afholder en reception i anledning af priden. 

Det er vist ikke helt i Trumps ånd. I år er der så i øvrigt den krølle på halen, at det ikke kun er den amerikanske ambassade der står bag invitationen, men at den britiske, canadiske og australske ambassade også er medværter. (Mon det er for at give folk et alibi for at deltage?)”

Debattråden er blevet lang, og en af dem der skrev er nuværende MrGay Danmark, Niels Jansen, der i øjeblikket befinder sig i Polen for at deltage i MrGay Europe-konkurrencen.

“Ambassaden som sådan har gjort rigtig meget for miljøet. De har sendt unge til konference i USA og betalt for at filmskabere kan komme til Danmark under MIX. De gør det som en protest. Men nu da der er en ny ambassadør ville jeg ikke tage afsted. Jeg har været der da Rufus var vært, det er fint.” skriver Niels Jansen i tråden.

Vi tog kontant til Niels via facebook for at høre en nærmere forklaring på, hvorfor han ikke ville deltage – og have chancen for gå i dialog med ambassadøren om USA's LGBT (manglende) politik.

Det viste sig dog at Niels Jansen slet ikke var inviteret i år.

Priden siger nej tak
I det sidst par år har XQ28 været inviteret som en del af miljøets presse til den årlige reception på den amerikanske ambassade, en tradition den populære tidligere ambassadør Rufus Gifford startede.

Hos XQ28 har vi også besluttet at sige ja tak til invitationen som en del af det pressekorps der skal dække dette event.

Normalt er der omkring 250-300 til sådan et event, men vi erfarer at flere organisationer nu vil sige nej til at deltage netop på grund af præsident Donald Trumps politik mod LGBT+ personer.

En af de organisationer er Copenhagen Pride, og vi havde i formiddags en samtale med formanden for Copenhagen Pride, hvor vi spurgte om de deltog.

Vi anser den amerikanske ambassadør for at være politisk udpeget repræsentant for den politiske administration der sidder lige nu, og som konsekvent i den tid den har siddet, har skruet LGBT-beskyttelsen tilbage. Man forsøger at fjerne retten til det toilet man vil bruge, der er transgender forbud i militæret. Man har støttet at lovgivning med religiøs baggrund kan gå ind og nægte at betjene folk med LGBT-baggrund.

Man kan sige at det er en politik der går den forkerte vej. I det afslag vi har sendt, 
giver vi udtryk for at vi er kede af at det går den forkerte vej i et land der ellers i adskillige år har været med til at fremme LGBT-inklusion. Vi har også givet udtryk for at det er ærgerligt at de tre andre ambassader der er med i denne her invitation, som alle samme repræsentere lande hvor det går fremad,  bliver lidt gidsler i det her. Men vi kan ikke med god samvittighed lægge troværdighed til at stå og spise pindemadder den amerikanske ambassadør når hun repræsenterer et system der ruller vores rettigheder tilbage.

Vi har her i bestyrelsen taget stillling og besluttet ikke at deltage, men det er meget vigtigt for mig at sige at det ikke er noget andre skal føle sig forpligtet til at følge. Det skulle nødigt være sådan at vi pålagde andre at følge os – folk må gøre op med sig selv om de vil deltage eller ej.

Det er heller ikke noget vi er gået offentlig ud med, men det er vigtigt at sige at når det kommer ud nu er det fordi – hvis vi skal sige det lidt pænt – at I presser os til de. Ellers var det noget vi stille og roligt havde svaret på privat. Men når vi bliver spurgt direkte om vi deltager, må vi svare at det gør vi ikke,
fortæller formand for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, i et interview til XQ28.

På nuværdende tidspunkt har Pan Idræt og LGBT Danmark ikke svaret på om de deltager.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Velværeoplevelse på Comwell Borupgaard

Luksus med luksus, hvem elsker ikke en omgang spa og velvære, og med det triste vejr vi havde i janaur, så fik...

Man skal altid huske at behandle sin krop ordentligt, betragt den som et tempel siges der. Vi kender også...

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Peter Schrøder og Kurt Ravn er kærlige som de to livskloge sygdomsmærkede mænd i Folketeatrets forestilling 2 på tur.

Underfundig teatertur

Folketeatret sender 2 på tur rundt i landet inden den underfundige og livskloge forestilling ender i Nørregade...

19. feb

Sam Smith fejrer Valentinsdag med en ny sang om kærestesorg

Valentinsdag, som også defineres som de elskendes dag, er den dag på året, der plejer at være fyldt med roser ...

14. feb
Christian Berg, Anne Karin Broberg og Lukas Birch er det velfungerende hold på scenen i årets Jægersprisrevy.

Mini-revy fuld af charme

Jægerspris revyen 2020 er i fuld gang oppe i Jægerspris og den er fuld af charme og god energi på den lille sc...

13. feb
 Birds of Prey

Anti-heltinder vælter Gotham

Der er skruet lidt ekstra op for tempo, udskejelser og skæv girl power attitude i den farverige actionkomedie ...

6. feb