Mix Copenhagen Boycotter...

Af Tejs Ellesøe 28. oktober 2018

Den 33. Mix Copenhagen Filmfestival netop gået i gang. Film ses i mørket – men debatten udenfor raser derudaf. 

Er det forkert af Mix Cph at boycotte film med "ciskønnede" der spiller transroller

Jeg vil til min til min død kæmpe for retten til at gå ind på en films præmisser og spille roller der ligger uden for min personlige erfaring.

Citat: Cate Blanchett

Balladen i ugens løb, skabt af transkønnede, og fulgt op af Danmarks største og en af verdens ældste filmfestivaler, MIX Copenhagen LesbianGayBiTransQueer Film Festival. Festivalen boycotter nemlig film, hvor såkaldt ciskønnede skuespillere spiller transkønnede.

Ugen har været præget af udtalelser i medierne hvor bl.a. transkønnede maler med store bogstaver at en "ciskønnet" skuespiller ikke skal spille en transkønnede, og man ser også helst at både instruktøren og manuskriptforfatter er transkønnede, for ellers ved de ikke hvad det drejer sig om.

Det er nemlig den røde tråd gennem det hele:  "ciskønnede" skuespillere er ikke transkønnede, og derfor kan de ikke sættes sig ind i at spille en.

Men hvad er skuespil egentlig?

Skuespil handler om indlevelse og fremstilling – at stille levet liv til skue så vi andre får noget at vide om det menneske der fremstilles.  Skuespil handler om med stor empati og respekt at kunne sætte sig ind i hvordan et andet menneske har det og med overbevisning give publikum mulighed for at identificere sig med det menneske, i en eller anden form på scenen eller foran kameraet. Skuespil handler om “hvad nu hvis” jeg var det her menneske. Skuespil handler om at lade som om på et dybere plan, siger skuespiller og skuespilchef på Det Kgl. Teater, Morten Kirkskov, til XQ28. 

Kommer der et boycot mere?
Om MIX Copenhagen LesbianGayBiTransQueer Film Festival har tænkt tanken godt igennem før de valgte at boycotte film med "cisskuespillere" i roller som transkønnede, er svært at vide.

Nogle transkønnede mener også at bøsser kun skal spille bøsseroller og lesbiske lesbiske roller. Der har også været udtalt at mordere . . . ja tænk lige tanken til ende..

Skuespil handler om solidaritet med den karakter man spiller uanset hvad man selv mener om vedkommende. Skuespil handler sjældent om at spille sig selv men om at stille sig selv til rådighed for at fortælle andres historie. 

I 1993 spillede Tom Hanks rollen som advokaten Andrew Beckett der bliver fyret fra sit advokatfirma da de finder ud af han har Aids. Hanks tabte 11 kilo for at kunne se syg ud i rollen, som gav ham en oscar.

Vil Mix Copenhagen næste år, boycotte alle film, hvor "ciskønnede" spiller LGBT+ roller? Eller for den sags skyld hvor LGBT+ personer spiller heteroroller?

Skyder festivalen sig selv i foden? Det mener vi, og i sidste ende vil det kunne måles på billetsalget – og så må vi se hvem der boycotter hvem.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr