Foto Tejs Lindhardt

Ingen rygeforbud i 2019

Af Tejs O. T. Lindhardt 29. december 2018

Rygning på barer og Københavns Kommunes støjvagt er nogle af de ting der skal tages fat på i 2019, men et rygeforbud kommer der næppe.

Ryger eller ikke-ryger – det er det store spørgsmål. Københavns Kommune vedtog i 2012 en “rygervision" på borgernes vegne. Det er ønsket at Københavns Kommune skal være røgfri fra 2025. 

Ifølge Københavns Kommunes sundhedsprofil ryger 18% af københavnerne, men man vil gerne endnu længere ned.

Blandt de unge i alderen 16-34 år er andelen af dagligrygere steget fra 13 til 15 %, mens der fortsat er et fald i andelen af dagligrygere i aldersgrupperne 35-64 år og 65+ . Andelen af dagligrygere er fortsat højere blandt mænd, 19 %, end blandt kvinder, 16 %. I følge amerikanske undersøgelser ryger LGBT+’ere mellem 1,5 og 2,5 gange mere end heteroseksuelle.

Hvad med LGBT+-stederne
I 2007 kom første del af Folketingets rygelov. Det blev forbudt at ryge på cafeer og restauranter samt på serveringssteder der var mere end 40 kvadratmeter. Oscar Bar Café var det eneste sted hvor man tog konsekvensen fra dag et. Andre steder i miljøet begyndte at bygge for at snyde sig uden om den nye lov. Da baren og området bag baren samt en eventuel scene ikke tæller med i de 40 kvadratmeter.

På Oscar vænnede gæsterne sig hurtigt til det nye tiltag. I dag ville det være svært at forstille sig at der måtte ryges på Oscar. Gæsterne ser det ikke som et problem at gå udenfor når de vil ryge.

Men det store spørgsmål er hvorfor det ikke er lykkedes andre steder i miljøet. Cosy har forsøgt med et rygerområde, men man holdte ikke fast.

I København er der udover Oscar Bar Cafe er kun Vela på Vesterbro og G*A*Y i centrum helt røgfri.

For knap et år siden gik G*A*Y all in på at gøre stedet røgfrit, men hvordan er det egentlig gået!

“Det har udelukket været positivt for os at gøre det røgfrit. Hvis vi har mistet nogle gæster er der sikkert også kommet nye til der synes det er et hit.

Jeg tror det har været nemt for os i og med at vi hele tiden har haft en rygepolitik.

Vores løsning med rygerborde var som sådan ganske udmærket for os, men vi skulle være for meget efter dem der ikke helt forstod at det kun var ved bordet man kunne ryge, men gæsterne var også gode til dengang at gå på gaden når der ikke var plads ved bordet”
, siger den ene ejer af G*A*Y, Patrick Tesdorph Bissø, til XQ28.

Hvornår følger resten af stederne med?
For stederne er det en stor og ikke nem beslutning. Lige nu har man et publikum hvoraf nogle ryger mens andre ikke gør. Problemet er at mange ikke-rygere fravælger de steder hvor der må ryges.

I en XQ28-undersøgelse tilbage i juni 2016 spurgte læserne om følgende:

Ville du ønske, at miljøets steder var røgfri i 2017?

12.272 gav deres mening til kende, og heraf svarede 22% Nej, mens 78% sagde Ja.

I vores snak med nogle af barerne kan man fornemme at visse af dem gerne vil, men der er et problem. 

Vi har igen taget det ømtålelige spørgsmål op, over for nogle af miljøets steder og her er hvad de svarede:

My Fair Ladies fortæller de; Det noget jeg konstant tager op til overvejelse – uden at at finde en løsning. Martin Larsen, ejer af My Fair Ladies.

Vi tog også en snak med Masken og Jailhouse ejer; På Masken bar og Jailhouse er pt ingen planer om at gøre det røgfrit som lovgivningen er nu. Det er dog et emne vi taler meget om blandt personalet, siger Bo Sørensen.

Cosy, fortæller de at det er på tegnebrættet, og på KissKiss Bear Bar fortæller man at man lige har overtaget stedet 1. november og lige nu ikke har planer om at ændre rygepolitikken, selvom det indrømmes at der bliver røget meget. Hos Never Mind, har man heller ingen planer, men forventer at det bliver røgfrit før eller siden.

Byens store “synder” er Centralhjørnet som tit bliver omtalt som et inkarneret rygersted. Der er superhyggeligt, men problemet er den voldsomme rygning.

Vi tog en snak med Torben Rasmussen som ikke selv ryger mere. Vi overvejer tit vores, men har du spurgt beboere omkring barerne (som har valgt at være røgfri) hvor fedt det er, at larmende værtshusgæster drikker og ryger på gaden til 5 om morgenen?

Kig forbi Vestergade og Studiestræde. Og tag en snak med beboerne. 

Centralhjørnet er beliggende i en beboelsesejendom. Beboerne hører hverken os eller vores gæster. Vores gæster kommer og går ..... men de opholder sig aldrig på gaden.   

Har kommunen gennemtænkt planen?
Som vi skrev indledningsvis, er det kommunens plan at København skal være mere eller mindre røgfrit i 2025, men som Torben Rasmussen påpeger; Snak med naboerne. Klager over fulde folk, støj og andre gener fra beboerne omkring fra miljøet i Latinerkvarteret, Vestergade, Studiestræde osv. er et kendt og vedholdende problem.  Københavns Kommune har en støjvagt man kan ringe til, og fra 2019 bliver denne indsats intensiveret, således at der vil gå en støjvagt i disse gader i indre by.

Kommune ser gerne, at man på stederne bygger rygekabiner, så folk ikke skal ud for at ryge. Men mange steder er ikke store nok til dette.

Ser man på det ovenfra, ser det ud til at stederne er villige til at se på deres rygepolitik, men ikke har plads til at oprette såkaldte rygekabiner og derfor er tvunget til at sende folk ud på gaden hvor de så vil støde på en støjvagt.

Findes der en løsning? 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Der er fuld skrue på det overdådige visuelle i repremieren på Prinsen af Egypten med Fredericia Teater på Det Kongelige Teater.

Betagende flot bibelmusical på Gamle Scene

Fredericia Teater er endnu engang rykket ind på Gamle Scene med musicalen Prinsen af Egytpen der havde verdens...

22. jun
Martin Knudsen, Kim Hammelsvang og Liselotte Krogager har det sjovt på scenen og det smitter ned til folk i salen på Ganløse Kro.

Smittende godt humør i Ganløse

Gansløse Revyen holder til på den hyggelige Ganløse Kro og er – også i år – garant for smittende, hjertevarmt ...

17. jun
Der er masser af spænding og flot samspil mellem Jessica Lyall og Stefanos Bizas i det nye dansedrama About Miss Julie med Dansk Danseteater.

Frøken Julies fald af pinden

Dansk Danseteater er heldige at have den amerikanske koreograf Stephen Shropshire på repertoiret for det er al...

16. jun

Et værdigt farvel til Elton John

Royal Arena var her til aften rammen om en helt særlig koncert, nemlig Elton Johns afskedskoncert. Et festfyrv...

7. jun