Foto Free media

Cubas forfatning uden samkønnede ægteskaber 

Af Elvir Pelešević 30. december 2018

Cuba var godt på vej til at fremme legalisering af samkønnede ægteskaber ved at skrive det ind i landets nye forfatning. Men så opstod der en række protester imod dette initiativ, hvilket medvirkede til, at samkønnede ægteskaber alligevel ikke bliver nævnt i forfatningen.

Flere rettighedsgrupper i Cuba havde foreslået at fjerne definition af ægteskabet som “en forening af en mand og en kvinde”. I stedet for ville de ændre til “en forening af to mennesker”. Initiativet skabte utilfredshed og protester blandt flere borgere og evangeliske kirker. På vegne af den katolske kirke betegnede Santiago de Cubas ærkebiskop, Dionisio Garcia, eksempelvis den slags ægteskaber som "ideologisk kolonialisme". "Disse idéer" er fremmede for cubansk kultur og stammer fra magtfulde lande, der med globaliseringens virkemidler og uden respekt forsøger at overføre deres egen kultur til andre samfund”, skulle ærkebiskoppen, ifølge nyhedsbureauet AFP, have udtalt tidligere. 

Den omtalte modstand førte til, at den cubanske regering i tirsdags annoncerede, at man ikke vil nævne samkønnede ægteskaber i den nye forfatning for på den måde “at respektere alle meninger”. 

Efter planen skal Cubas nye forfatning godkendes ved en folkeafstemning før dem bliver gyldig. Bag udarbejdelsen af den nye forfatning står en kommission, der ledes af Rául Castro. Han er leder af Cubas Kommunistiske Parti og landets tidligere præsident. Ráuls datter, Mirela Castro, er en anerkendt advokat, som især er kendt som forkæmper for LGBTQ+-rettigheder i Cuba. Med sin indsats har Mirela hjulpet med at genoprette Cubas internationale image på området eftersom landets kommunistiske regering gennem 1960’erne og 1970’erne forfulgte homoseksuelle mænd og sendte dem i arbejdslejre. Landets tidligere og nu afdøde præsident, Fiedel Castro, undskyldte i 2010 for de homoseksuelle mænds lidelse

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Der er fuld skrue på det overdådige visuelle i repremieren på Prinsen af Egypten med Fredericia Teater på Det Kongelige Teater.

Betagende flot bibelmusical på Gamle Scene

Fredericia Teater er endnu engang rykket ind på Gamle Scene med musicalen Prinsen af Egytpen der havde verdens...

22. jun
Martin Knudsen, Kim Hammelsvang og Liselotte Krogager har det sjovt på scenen og det smitter ned til folk i salen på Ganløse Kro.

Smittende godt humør i Ganløse

Gansløse Revyen holder til på den hyggelige Ganløse Kro og er – også i år – garant for smittende, hjertevarmt ...

17. jun
Der er masser af spænding og flot samspil mellem Jessica Lyall og Stefanos Bizas i det nye dansedrama About Miss Julie med Dansk Danseteater.

Frøken Julies fald af pinden

Dansk Danseteater er heldige at have den amerikanske koreograf Stephen Shropshire på repertoiret for det er al...

16. jun

Et værdigt farvel til Elton John

Royal Arena var her til aften rammen om en helt særlig koncert, nemlig Elton Johns afskedskoncert. Et festfyrv...

7. jun