LGBT-foreninger siger Nej Tak til ambassadører 

Af Tejs Ellesøe 9. august 2019

I anledningen af Copenhagen Pride er særligt udvalgte igen i år inviteret til reception i mangfoldighedens navn og for at fejre Danmarks LGBT+ politik,  men nogle organisationer udebliver igen i protest mod manglede LGBT politik i USA og Australien.

I næste uge starter Copenhagen Pride, og med over 80 debatter og underholdning på Pride Square til den store guldmedalje har priden haft rigtigt travlt med at skabe et fantastisk program for alle LGBT+’er. I ugens løb er der ekstra travlt hos Copenhagen Pride, og da den tidligere amerikanske ambassadør Rufus Gifford tog embede i Danmark, fulgte også en helt særlig tradition med. 

Med Rufus Gifford fulgte også en særlig reception for nogle af miljøets folk, Copenhagen Pride, Pan Idræt, Sabaah, LGBT Danmark, LGBT medier og venner af ambassadørparret.

Det var et nyt tiltag i Danmark, men det var foregået i andre lande siden Clinton-tiden som noget USA's ambassader gør for bl.a. at hylde LGBT+ miljøet i det pågældende land.   

Sidste års ballade 
Der var vist meget få der ikke kunne lide den tidligere ambassadør Rufus Gifford som blev hele Danmarks mediedarling næsten fra dag et da han og manden, dyrlæge Stephen DeVincent, indtog det mondæne palævilla nord for København i september 2013.

Rydhave blev rammen om mange fester og receptioner. Det sluttede i januar 2017 efter at USAs nuværende præsident, Donald Trump, blev valgt året før.

Da den nuværende ambassadør, Carla Sands, tiltrådte i december 2017, ønskede man at holde fast i traditionen med at holde en reception i anledningen af Copenhagen Pride og for at hylde mangfoldigheden og det LGBT arbejde der er i Danmark.

Mange vil sikkert erindre at det ikke helt var sådan det kom til at gå, og det blev nærmest en pinlig affære i haven bag Rydhave.

Da vi her på XQ28-redaktionen så en tilfældig facebook opdatering hvor en person udtrykte et dilemma om hvorvidt han skulle deltage eller ej, var vi  selvfølgelig nødt til at følge det spørgsmål til dørs, så vi spurgte andre organisationer om de ville deltage.

En af de første vi spurgte var Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, der egentlig havde tænkt sig at komme med et stille afbud til ambassadøren, men fordi vi spurgte, følte de sig presset til at komme med en officiel udmelding.  

“Vi anser den amerikanske ambassadør for at være politisk udpeget repræsentant for den politiske administration der sidder lige nu, og som konsekvent i den tid den har siddet, har skruet LGBT-beskyttelsen tilbage. Man forsøger at fjerne retten til det toilet man vil bruge, der er transgender forbud i militæret. Man har støttet at lovgivning med religiøs baggrund kan gå ind og nægte at betjene folk med LGBT-baggrund.

Man kan sige at det er en politik der går den forkerte vej. I det afslag vi har sendt, giver vi udtryk for at vi er kede af at det går den forkerte vej i et land der ellers i adskillige år har været med til at fremme LGBT-inklusion. Vi har også givet udtryk for at det er ærgerligt at de tre andre ambassader der er med i denne her invitation, som alle samme repræsentere lande hvor det går fremad,  bliver lidt gidsler i det her. Men vi kan ikke med god samvittighed lægge troværdighed til at stå og spise pindemadder den amerikanske ambassadør når hun repræsenterer et system der ruller vores rettigheder tilbage.

Vi har her i bestyrelsen taget stillling og besluttet ikke at deltage, men det er meget vigtigt for mig at sige at det ikke er noget andre skal føle sig forpligtet til at følge. Det skulle nødigt være sådan at vi pålagde andre at følge os – folk må gøre op med sig selv om de vil deltage eller ej.

Det er heller ikke noget vi er gået offentlig ud med, men det er vigtigt at sige at når det kommer ud nu er det fordi – hvis vi skal sige det lidt pænt – at I presser os til de. Ellers var det noget vi stille og roligt havde svaret på privat. Men når vi bliver spurgt direkte om vi deltager, må vi svare at det gør vi ikke”
, fortæller formand for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, i et interview til XQ28 i 2018

Da nyheden gik online, var der ingen tvivl om at bølgerne gik højt i det lille LGBT+ land. Mens Ja-siden trak på skuldrene og sagde; vi kommer og vi tror på dialog, så det anerledes ud hos nej-siden.

Nej-siden var nogle af de mest overdøvende; alle der var inviteret skulle venligt men bestemt takke nej til invitationen fra ambassadør, Carla Sands, og resten af de ambassadør der var en del af receptionen.

Selvom Copenhagen Prides forperson sagde; Det er meget vigtigt for mig at sige at det ikke er noget andre skal føle sig forpligtet til at følge, så var det netop det der gjorde udslaget, og resten af de inviterede følte at de måtte følge trop for at stå sammen.

En af de foreningen der blev taget i en kovending sidste år, var minoritetsforeningen Sabaah. De havde nemlig i første omgang takket ja til invitationen, men efter Copenhagen Prides klare udmelding, sagde de således;

Vi kan ikke stiltiende stå inde for og deltage i en såkaldt fejring af LGBT-rettigheder og på den anden side se ukritisk på de tilbagerulninger af LGBT-rettigheder i USA, Trump administrationen har sat i gang. 

Samtidigt ser vi med større bekymring på mange af de seriøse forbud og tiltag der er blevet taget for at begrænse og udelukke personer, der ikke er hvide er amerikanere, i USA, herunder den fuldt ud inhumane behandling af asylsøgere og immigranter samt det såkaldte “muslim ban”, der allerede har påvirket mange menneskers liv, bl.a. mange amerikanske muslimer der gennem deres statsborgerskab burde være sikret samme rettigheder som alle andre amerikanske borgere, men som alene på grund af deres navn og religion chikaneres og diskrimineres ved indrejse i USA”.

Dilemma dilemma
XQ28 deltog selvfølgelig i receptionen i Rydhave, for dialogen er vejen frem. Som presse skulle vi selvfølgelig også se hvem der deltog. Ud af de normalt 250-300 personer der plejede at være inviteret var der kun omkring 70, og så bliver det en anelse tomt i den store ambassadørbolig i Charlottelund.

Mange har har været spændt på hvad der ville ske i år. Ville der blive afholdt en reception i forbindelse med Priden? I midten af juli kom invitationen så, og overraskenede nok var det nu den australske ambassadør Maryellen Miller der invitere sammen med ambassadørerne Emi Furuya fra Canada, Dominic Schroeder fra England og selvfølgelig den amerikanske ambassadør Carla Sands.

LGBT+ miljøet forholdt sig meget stille i de 20 dage efter invitationen, men på 21. dagen kom den første facebookopdatering om pride-receptionen.

En af de foreninger der i år var inviteret var LGBT Asylum som nu meddelte på Facebook at de var inviteret, men ikke kom.

LGBT Asylum deltager ikke i årets Copenhagen Pride receptionen, hvor den  Australske ambassadør er vært.

Sidste år afviste mange LGBT-organisationer at deltage i receptionen med den amerikanske ambassadør som vært, som en protest mod Trump-administrationens LGBT-politik.

I år afholdes en lignende begivenhed hos den australske ambassadør i samarbejde med ambassadører fra USA, England og Canada.

Som svar på den særligt barske australske politik over for asylansøgere og flygtninge afviser LGBT Asylum at deltage.

I vores svar til ambassadøren udtrykker vi vores taknemmelighed for invitationen, men forklarer også, at LGBT Asylum som en asyl- og flygtningeorganisation finder det uforeneligt med vores mandat til at deltage i en festlig begivenhed på den australske bopæl på grund af den australske politik for obligatorisk tilbageholdelse og offshore-behandling af asylansøgere på Manus Island og Nauru. En politik med grusomme virkninger ikke mindst for LGBT-asylansøgere og flygtninge”.

LGBT Asylum er ikke ene om at sende afbud.

Hos Copenhagen Pride deltager vi ikke i pride-receptionen, som i år afholdes på Australiens ambassade med USAs, Canadas og Storbritanniens ambassadører som medværter. Vores holdning har ikke ændret sig siden sidste år, uagtet at det i år er den australske ambassade som lægger lokaler til” fortæller Thomas Kim Rasmussen, pressechef hos Copenhagen Pride til XQ28.

Vi har også forsøgt at få fat i Pan Idræt, men selv om vi har rykket dem for svar, ønsker de ikke at udtale sig om hvorvidt de deltager i receptionen. Hvis vi skal gætte, så følger de i Copenhagen Prides fodspor.

Som vi skrev længere oppe,  ville Sabaah først deltage sidste år, så ville de ikke. Ligesom Sabaah ønsker Pan Idræt, så ønsker Pan Idræt altså ikke at fortælle om de deltager, tiltrods for vi kan se de har læst vores besked også den hvor vi rykker for svar.

Hvem deltager?
Hvem der deltager i dette års reception, er et godt spørgsmål. En af dem vi med sikkerhed ved vil deltage i år, tiltrods for afbuddet sidst år, er LGBT Danmark.

Den nye landsledelse har en anden holdning end forgængeren.

Der er ingen tvivl om, at Australiens behandling af asylansøgere er kritisk og at det er vigtigt her at huske, at LGBT+ personer som søger asyl er ekstremt udsatte, hvilket vi selvfølgelig også vil formidle. Vi tror dog på, at den bedste måde at påvirke politikken går gennem samtale, dialog og kontakt. Så LGBT Danmark deltager til receptionen den 16. august på den australske ambassade”, fortæller Ask Ulrich Petersen, forperson for LGBT Danmark i en mail til XQ28. 

XQ28 deltager selvfølgelig også i receptionen. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Marie Mondrup ligger ikke på den lade side i forestillingen Så længe mit hjerte slår på Folketeatret.

En fin hyldest til en dansk sangskat

Der er humor, hjerte og smerte i Folketeatrets fine forestilling der bruger sange fra Giro-413 som sin base. 

18. jan

Nervepirrende lesbisk serie på HBO

Er der noget bedre end autentiske historier, som man får i HBO Nordics serie “Gentleman Jack”, som er bygget p...

16. jan

JOB - Et enkelt menneske

I 1930 skrev Joseph Roth en roman som dengang var en milepæl i emmigrantlitteraturen og til stadig er yderst a...

15. jan
Holly Dorger og Jonathan Chmelensky er i centrum af balletten Balle della Regina der er et af højdepinkterne i balletprogrammet Ballet de Luxe på Det Kongelige Teater.

Kongelig luksus

Den Kongelige Ballet har inviteret til en klassisk luksusaften på Gamle Scene med et elegant og smagfuldt ball...

14. jan