Sarajevo første Pride - 2019, Foto © XQ28.dk

Sarajevo fik afholdt sin første pridemarch

Af Elvir Pelešević 8. september 2019

Dagen i dag var en historisk dag for LGBT+-personer i Bosnien-Herzegovina. For første gang nogensinde blev der i hovedstaden Sarajevo afholdt en pridemarch.

Idéen til pridemarchen opstod i begyndelsen af april i år da 15 LGBT+-aktivister fra flere bosniske byer tog initiativ til at arrangere begivenheden under sloganet “Spring ud!” 

Dengang sagde en af medarrangørerne af pridemarchen, Lejla Huremović, bl.a.: 

Pridemarchen er en af de vigtigste aktivistiske begivenheder som tidligere har bidraget til positive forandringer og bedre vilkår for LGBT+-personer. Vi kæmper ikke kun for vores frihed, men frihed for alle der føler sig diskrimineret. LGBT+-personer er hver dag udsat for diskrimination indenfor deres familie, på arbejde, i diverse institutioner, på gaden. Vores organisatoriske udvalg respekterer principperne om antifascisme, solidaritet, ikke-voldelig kommunikation og ligebehandling.

Siden nyheden om pridemarchen kom frem, har der i det bosnisk-hercegovinske offentlige rum været delte meninger om arrangementet. Visse politiske partier, religiøse organisationer og fagforeningsgrupper havde opfodret til at man aflyser pridemarchen. Det skete med henvisning til at den politiske situation i landet i forvejen er på kogepunktet, og at pridemarchen ville skabe endnu mere splittelse blandt befolkningen. Dagen før pridemarchen blev der således afholdt en moddemonstration hvor deltagerne fremhævede “den traditionelle familie stiftet af en mand og en kvinde” som den eneste rigtige og naturlige samlivsform. På den anden side har en række kendte bosniere fra kulturliv og politik samt udenlandske diplomatiske repræsentationer udtrykt deres uforbeholdne støtte til begivenheden. 

Politiet tog ingen chancer i forhold til at sikre sikkerheden for deltagerne i pridemarchen. Ikke mindre end 1.100 politibetjente, hjulpet af flere snigskytter, sørgede for at alt kunne foregå i god ro og orden. 

Pridemarchen i Sarajevo overgik alle forventningerne både hvad angår antallet af fremmødte og selve forløbet. På forhånd havde arrangørerne regnet med at omkring 500 mennesket vil møde op. Det endte med at omkring 3000 mennesker marcherede i Sarajevos gader. Blandt dem var den amerikanske ambassadør i Bosnien-Hercegovina, Eric Nelson, som i øvrigt selv er homoseksuel, den britiske ambassadør Matthew Field, Italiens ambassadør Nicola Minasi, Bosnien-Hercegovinas første repræsentant i det internationale Melodi Grand Prix i 1993, Muhamed Fazlagić Fazla, formand for Region Sarajevo, Edin Forto og filminstruktør Jasmila Žbanić der vandt Guldbjørnen for den bedste film i Berlin i 2006. Mens de marcherede, råbte deltagerne bl.a. “Død over fascismen, frihed til folket”, “Vi skal ud - vi ønsker ikke at leve indespærret mellem de fire vægge”, “Vi er stolte”, “Gaderne er vores” og “Spring ud for kærlighed, frihed og lighed”.

Trods et massivt sikkerhedsopbud frygtede arrangørerne at modstandere af pridemarchen kunne finde på at angribe arrangementet, men det skete heldigvis ikke. Marchen foregik uden en eneste utilsigtet hændelse. Alt taget i betragtning, indgyder den første pridemarch i Sarajevo masser af optimisme og håb om at LGBT+-personer i Bosnien-Hercegovina går en bedre fremtid i møde. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Lue Dittmann Støvelbæk som Isak og Nikolaj Groth som Evan i den smukke teaterudgave af Skam 3 på Aveny T.

Størst er kærligheden

Skam 3 er vigtig og velspillet ungdomsteater på Aveny T – men kan ses af alle aldre.

20. sep
Der fuld knald på showet i årets udgave af Wallmans i Cirkusbygningen - her fra en hyldest til Queen.

Charmerende cirkusshow

Årets show i Wallmans Cirkusbygningen er mere sødt end sexet og med en ny energisk festbombe i centrum i skikk...

19. sep
 Sanen The Musical - Gry Trampedach

Tre x Sanne tager kegler

Sui sui sui sui – løber hjemme fra, Sui sui sui – uden at spørge mor og far. Vi kan alle synge med på de gode ...

19. sep
Det er koreografien der er højdepunktet i den nye udgave af Carmen på Operaen.

Op og ned ad trappen

Operaen har haft premiere på sin nye version af Carmen, men man savner den forrige nærmest perfekte version og...

17. sep