Pilen på billede viser hvor dragespringvandet skal stå

Kommunen spænder ben for priden

Af Tejs Ellesøe 19. oktober 2019

Lars Henriksen og Copenhagen Pride er godt gammeldags trætte af Kommunes nye planer for Rådhusplanen som ses som et benspænd for brugen af Råhuspladsen i 2021.

I omkring 8 år har danskerne og ikke mindst Københavns borgere måttet leve i en by med kaos: vejarbejde, omkørsler og ikke mindst de mange byggepladser omkring de 17 nye metrostationer.

De københavnske LGBT+’ere og særligt Copenhagen Pride har været plaget af en Rådhusplads fyldt med kaos, en Rådhusplads der blev halveret ved byggearbejdet.

Mange havde håbet at få Rådhuspladsen tilbage tidligere på året så der igen var plads til Copenhagen Pride men som de fleste ved, skete det ikke: Åbning af Københavns nye Cityring var forsinket, og kunne Rådhuspladsen først begynde at vende tilbage til normal fra åbnngen den 29. september.

Vi kan nu glæde os. København har fået en Metroring til mange milliarder, og vi har fået en flot Rådhusplads tilbage.

Rådhuspladsen er blevet flot og med over 100 meter ekstra plads fra den gamle midter skillelinje, men alt er desværre ikke fryd og gammen for Københavns Kommune har nye planer for den store plads.  

Et ryk til 11.5 millioner
I starten af oktober kom det frem at Dragespringvandet på Rådhuspladsen skal rykkes.

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg besluttede i 2016 at hvis man kunne finde den nødvendige finansiering, skulle Dragespringvandet flyttes ind til midten af pladsen hvor det vil komme mere til sin ret. Nu har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond givet tilsagn om støtte til to tredjedele af udgifterne til en flytning, mens resten af pengene netop er fundet i forbindelse med aftalen om Københavns Kommunes budget for 2020. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er glad for fondens støtte til at gøre Rådhuspladsen endnu smukkere.

- Vi har ventet i lang tid på at metroen blev færdig så vi kunne få vores plads tilbage. Nu er Metrocityringen indviet, og flytningen af Dragespringvandet vil være prikken over i’et. Jeg er meget taknemlig over for Aage og Johanne Louis-Hansens Fond for deres tilsagn om støtte til et projekt der vil forskønne Rådhuspladsen til glæde for alle københavnere, siger Ninna Hedeager Olsen (EL).

Ingen fortalte dog noget om hvornår man forventer at byggeriet/flytningen går i gang. 

Derfor gik XQ28 ind i sagen og kontaktede kommunen, der kunne fortælle at hvis alt går efter planen, forventes det at flytningen starter i 2020. Copenhagen Pride er ikke helt tilfredse, men hvad er historien egentlig bag Dragespringvandet?

Historien om springvandet (Wiki)
Fontænen er udført i et samarbejde mellem Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard, og anledningen var en konkurrence om et monument til Amagertorv-Højbro Plads som Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse havde udskrevet.

Det første udkast til Dragespringvandet blev modelleret 1889 af Skovgaard som også var ophavsmand til den første idé. Bindesbøll ændrede projektet, og Skovgaard udfærdigede en færdig skitse. De to kunstneres forslag vandt dog ikke konkurrencen eftersom førstepræmien gik til Storkespringvandet.

I stedet blev Dragespringvandet opført på Rådhuspladsen og blev indviet i sin tidligste skikkelse, uden tyren, i 1904. Initiativtagere var komitéen for udstillingen "Dansk Kunst til 1890" som blev afholdt 1901 i Rådhushallen (også kendt som Rådhusudstillingen). Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse samt Eibeschütz' Legat gav desuden penge til formålet.

Ideen til kummen med de knækkede led fik Skovgaard angiveligt da han en dag passerede Sølvgades Kaserne og fik øje på dens smukke taglinje. Hvis man vendte den på hovedet, fik man en glimrende springvandskumme!

Da monumentet blev indviet 1904, var pressen yderst kritisk, og det folkelige vid sammenlignede kummen med en spyttebakke. I 1908 blev springvandet omgivet af et lavt ydre bassin med granitkant. Kritikken forstummede dog helt da tyren i kamp med dragen omsider kom til i 1923. I dag fremstår fontænen dog ikke komplet for da H.C. Andersens Boulevard blev udvidet i 1954, og Rådhushaven blev sløjfet, måtte yderkummen af springvandet fjernes. Samtidig blev springvandet flyttet 25 meter ind på pladsen. Kummen blev i 1973 opstillet på Brønshøj Torv, men atter nedtaget i 2001.

Copenhagen Pride er ikke glade
Som de fleste ved, har Copenhagen Pride sammen med Pan Idræt fået to store events til København i 2021. World Pride og EuroGames forventes at bringe op imod en halv million mennekser til byen for at deltage i eller se på begivenhederne fra den 12. til den 22. august 2021.

Vi spurgte forpersonen for Copenhagen Pride, hvad de synes om kommunens plan om at flytte springvandet allerede næste år.

Det er vi trætte af – godt og gammeldags!!, fortalte Lars Henriksen da vi fangede ham lige før han gik på flyet fra Athen til København.  

Lars henviste i øvrigt til sin facebook update fra 6. oktober:

“Dette er verdens mindst fornuftige og mindst gennemtænkte ide!

Rådhuspladsen er byens store forsamlingsplads. Det er stedet, vi søger i store mængder, når helte skal hyldes, eller nationalskjalde mindes, når vi demonstrerer og når vi samles til festivaler, koncerter og fejrer det nye års komme.

Nu flyttes et springvand, som aldrig var tænkt til pladsen, ind midt på den, så det kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko, spærre for indsynet til scener og gøre pladsen langt mindre anvendelig og fleksibel.

Dragespringvandet, som jeg i øvrigt ikke har noget imod rent udseendemæssigt, skabtes til Amagertorv, men tabte i den udskrevne konkurrence til Storkespringvandet. Da det nu var støbt, skulle det have en placering, og denne blev midt på Vester Boulevard ( i dag: H.C. Andersens Boulevard) for enden af Rådhushaven. Da boulevarden skulle udvides og rådhushaven halveres, flyttedes springvandet - uden sin kumme - til nuværende placering. Det har således aldrig været tænkt til pladsen hverken af kunstneren bag fontænen eller af Nyrop, da han udlagde sin rådhusplads.
Jeg foreslår at man flytter det til en helt anden placering i en af de nye bydele, og på den måde binder indre by sammen med de nye kvarterer.

Denne flytning er i hvert fald en misforståelse!

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr