FotoEurovision.tv

Forlader Ungarn Eurovisionen på grund af homofobi? 

Af Elvir Pelešević 27. november 2019

Ungarn er ude af næste års Eurovison. Mange spekulerer på om landets pludselige farvel til verdens største sangkonkurrence hænger sammen med at den homofobiske stemning i det ungarske offentlige rum og blandt magthaverne er taget til.

Frem til 2011 holdt Ungarn i flere omgange pause fra deltagelsen i Eurovisionen grundet dårlige resultater. I 2011 valgte landet så at vende tilbage til konkurrencen, og det viste sig at være en god beslutning. Indtil i år formåede Ungarn at kvalificere sig til finaleshowet hvert eneste år. Derfor kom det som et kæmpe chock, da landet for ikke så lang tid siden meldte ud, at man ikke vil optræde i Eurovisionen i Rotterdam til næste år. 

Kan det virkelig passe?
Kan det virkelig passe, at Ungarn vælger Eurovisionen fra grundet en enkelt manglede finaledeltagelse i de sidste 8 år? Dette spørgsmål stillede mange Eurovison-fans mens de gned sig i øjnene en ekstra gang ved nyheden om landets farvel til konkurrencen. 

Det ungarske nationale public service-selskab, MTVA, gav aldrig en officiel begrundelse for beslutningen om tilbagetrækningen. Alligevel har flere journalister og almindelige personer spekuleret i, at Ungarns fravalg af Eurovisionen kan tilskrives den tiltagende homofobiske stemning i landet. Disse spekulationer er senest blevet bestyrket af en anonym kilde indenfor MTVA, som til den britiske avis Guardian har udtalt, at mange at hans kolleger formoder, at nej til Eurovisonen skyldes, at dette event i højere grad associeres med LGBT+-kultur.

Eurovision - en homoseksuel flotille
Kigger man på det politiske klima i Ungarn de seneste år, er det ikke utænkeligt, at denne formodning har noget på sig. Landets premierminister Viktor Orbán lancerede således i februar i år en politisk plan under navnet “familie først”,  som har til formål at styrke den traditionelle familie og øge fødselsraten. En af Orbáns partikolleger og parlamentsmedlem har kaldt til boykot af Coca-Cola, fordi virksomheden i en af deres reklamekampagner brugte et billede af et homoseksuel par. Tidligere på året har formanden for det ungarske parlament sammenlignet de samkønnede ægtepars adoption af børn med pedofili, imens en tv-kommentator for nylig omtalte Eurovisionen som “en homoseksuel flotille”. Samtidig mente han, at Ungarns manglende deltagelse i konkurrencen vil gavne befolkningens mentale helbred.

I sidste uge spurgte en parlamentsmedlem fra oppositionen en af regeringens ministre om årsagen til Ungarns tilbagetrækning fra Eurovisonen. Svaret var, at beslutning blev truffet af public-service selskabet og at regeringen ikke havde nogen indflydelse herpå. Mange betvivler dog denne (bort)forklaring, idet de fleste ungarske medier er tæt forbundet med regeringen, og tjener som regeringens talerør. 

Eurovision-gate i Ungarn minder en del om en meget omtalte episode, der fandt sted i det russiske parlament i 2014, da en af medlemmerne krævede, at Rusland forlader Eurovisonen, fordi han mente, at deltagelsen i konkurrencen var imod den kulturelle om moralske fornyelsesproces, som landet befandt sig i. 

Med eller uden Ungarn, står det fast, at Eurovisonen finder sted i hollandske Rotterdam i dagene mellem den 12. og den 16. maj 2020.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Der er masser af lyserøde farver og dans i Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater.

Kongelig candy-floss 

Det Kongelige Teater har igen George Balanchines Nøddeknækker på juleprogrammet  fuld af lyserød engelsk jules...

4. dec

Dronningen gjorde det igen

Dronningen har nærmest overgået sig selv med scenografien til Snedronningen i Tivolis Koncertsal der bliver en...

2. dec
Der er lagt op til køns-kamp på Det Kongelige Teater når forestillingen Penthesilea spiller på Skuespilhuset.

Når kærlighed dræber

Henrich von Kleists sørgespil fra 1808 fokuserer i afpillet joggingtøj-iscenesættelse skarpt på det essentie...

1. dec

Et sandt juleeventyr i Aalborg!

Er du ikke i julestemning allerede, så kommer du det med garanti efter denne herlige og yderst velspillede ops...

30. nov