Foto International AIDS Society/ James Braund © 2014

Definitioner

Af Bent Hansen 27. juli 2014

Så er den 20'ende hiv og aids konference ved at være slut, Der var talere som bl.a. USA's tidligere præsident Bill Clinton, og her er det sidste indlæg derfra i denne omgang.

Det fyger gennem luften med forskellige udtryk og betegnelser, som ikke altid bliver brugt ud fra en fælles forståelse af, hvad de dækker. Her kommer nogle af de vigtigste:

Hiv-kur:
En hiv-kur betyder, at hiv er fjernet fra kroppen. Den pågældende er helbredt for hiv-infektionen og er ikke
længere hiv-smittet. Helbredelse forudsætter ikke nødvendigvis, at alt hiv-materiale (DNA og RNA) er fjernet fra organismen, men at dette materiale er dødt og helt uskadeligt.

Funktionel kur:
Funktionel hiv-kur betyder, at det er lykkedes at styrke den hiv-smittedes immunforsvar så meget, at behandling med hiv-medicin ikke længere er påkrævet, men at immunforsvaret selv kan klare at holde hiv-infektionen i skak.

Hiv-reservoir:
Hiv-reservoir er hiv-depot(er), der etableres løbende, og de første meget hurtigt efter at smitten har fundet sted. Hiv ligger i en slags "dvale" i disse depoter, men kan vækkes til live igen og påbegynde produktionen af hiv, selv i en situation, hvor vi troede, at hiv var fjernet. Det var præcis situationen i forbindelse med de to 'Boston-patienter' og ikke mindst med 'The Mississippi Child', som jeg har skrevet om tidligere.

Hepatitis
I 1988 besluttede WHO, at 1. december hvert år skulle være den dag, hvor hele verden satte fokus på aids-situationen, og lige siden har vi markeret 'World Aids Day' med forskellige arrangementer. Initiativet blev naturligvis også taget for at skabe debat om aids generelt og om de ofte manglende politiske initiativer for at styrke bekæmpelsen af hiv og aids.

På tilsvarende måde har WHO besluttet at have en 'World Hepatitis Day', som er den 28. juli. Beslutningen er taget for gøre op med den usynlighed og mangel på interesse, som i alt for mange år har præget hepatitis, selvom millioner af mennesker verden over er smittet med hepatitis A, B, C, D eller E, og at 1.4 millioner hvert år dør af en leversygdom.

De fleste hepatitis-smittede ved ikke, de er smittet. Derfor opfordrer WHO til at intensivere testning, iværksæt-
te bedre forebyggelse gennem adgang til rene kanyler for stofbrugere og øge vaccination mod hepatitis A og B.

De nye og langt bedre behandlinger af hepatitis C skaber mulighed for på længere sigt helt at udrydde denne sygdom. Problemet er imidlertid prisen på behandlingen. Den er uforskammet dyr, hvilket indtil videre betyder, at ressourcesvage lande i Afrika slet ikke vil få glæde af behandlingen. Medicinen er udviklet og prissat af medicinalfirmaet 'Gilead', så da repræsentanten for Gilead, Gregg Alton, skulle holde sit indlæg på konferencen, blev han afbrudt af ca. 50 demonstranter, som indtog podiet og talerslolen med skilte og bannere med tekster som 'Gilead Kills' og 'Hep C Criminal'. Demonstranterne holdt senere på dagen en protestdemonstration foran 'Gileads' informationsstand på konferencens udstillingsområde. Et stærkt signal til 'Gilead' om at revidere sin prispolitik.

WHO opfordrer til, at vi fremover bruger de mange erfaringer, vi gennem årene har høstet på hiv-området, på hepatitis, både hvad angår adgang til billig medicin, samarbejde med hepatitis-smittedes miljøer og organisationer samt i forhold til test, behandling og forebyggelse.

Hiv-smittede og deres organisationer
Det har været et gennemgående træk på konferencen, at mange forskere har udtrykt stor taknemmelighed overfor hiv-smittede og deres organisationer for den store samarbejdsvilje og imødekommenhed til at stille sig til rådighed for forskningen, i forsøg, i studier og i interview-og spørgeskemaundersøgelser - alt sammen i vores fælles bestræbelser for at blive klogere og komme gådens løsning nærmere.

Konferencens motto har været 'Stepping up the Pace'. Der har været flere bud på en dansk oversættelse - her er mit:

'FÅ SÅ FINGEREN UD!'

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr
Smukke Gamle Scene var ramme om Operaakademiets koncert.

Operaakademiets koncert afspejler tingenes tilstand i den professionelle operaverden

Sangernes varierende niveau, sygdom og lejlighedsvist også instruktørens misgreb gjorde Operaakademiets konc...

8. apr
Der er masser af knald på 80'er farver og fest i Grand Prix musicalen Vi maler byen rød med Musicalteatret.

Grand Prix musical er stadig et hit

Musicalteatret har igen sat musicalen Vi maler byen rød op, og den er da også teatrets største succes gennem t...

7. apr
Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar