Foto Apple - press Tim Cook

Apple-chef springer endelig ud

Af Josh Christensen 1. november 2014

Det har længe været en dårligt bevaret hemmelighed, at Apples chef, Tim Cook, er bøsse. Nu er han endelig officielt sprunget ud - men hvad så nu?

Man har ikke kunnet undgå at læse, høre eller se, at Apples chef, Tim Cook, nu er sprunget ud. I går var historien overalt i såvel LGBT som øvrige medier samt på de sociale medier. Historien stammer fra magasinet Businessweek og forårsagede en sand nyhedstsunami.

Det er selvfølgelig en stor nyhed, eftersom der ikke er mange åbent homoseksuelle topchefer i verden. Ekstra interessant bliver det, når det tilmed drejer sig om lederen af verdens måske mest kendte virksomhed - Apple. 

Tim Cook sprang ud gennem et velskrevet essay i Businessweek, som kan læses her. Det er i sig selv et meget personligt essay, og har man set hans taler ved Apples præsentationer af nye produkter, ved man, at han ikke kun gør det  for opmærksomhedens skyld. 

I modsætning til Steve Jobs har Tim Cook aldrig været udbasunerende, men snarere ret stille og til tider en anelse kedelig. Derfor er det ikke svært at tro på Cook, når han indleder sit essay med sætningen: "Igennem mit professionelle liv, har jeg forsøgt at holde en del af mit privatliv privat. Jeg kommer fra ydmyge kår og søger ikke opmærksomhed."

Cook fortæller i essayet, hvorledes hans seksualitet har styrket ham, fordi man som bøsse skal være tykhudet. Tænker man på tonen i debatten om homoseksuelles rettigheder i USA, kan man nok bedre sætte sig ind i hans tanker. En af de vigtigste ting, han siger, er faktisk indrømmelsen af, at han ikke er aktivist. Kigger man på tech-virksomheder i USA, så har Apple nok ikke gjort nær så meget for de homoseksuelle som for eksempel Google. Alligevel betyder det noget, når Apples leder stiller sig frem og afslører, at han er bøsse. Dermed bliver han nemlig et forbillede for homoseksuelle overalt i verden, for de bøsser og lesbiske, som hver dag kæmper med at finde sig selv, og mod de fordomme og det had, mange har imod LGBT'ere. Nu har disse homoseksuelle pludselig en person, de kan se op til. En som har nået posten som leder af verdens rigeste og mest kendte virksomhed. 

Ikke alt er fryd og gammen
Selvfølgelig er det ikke alle, der har været lige positive over, at Tim Cook er sprunget ud. Som man næsten kunne forvente, har både Tea Party-politikere i USA og homofobiske politikere fra Rusland kommenteret på Cooks udspring. 

Vitaly Milinov, manden bag den originale russiske homolov i Skt. Petersborg, var først ude. Han mener, at Rusland bør nægte Cook indrejse. Ifølge FlashNord-websiden sagde han følgende: "Hvad kan han bringe os? Ebola-virusen, AIDS, gonorré? De har det alle derovre. Nægt ham indrejse."

Den amerikanske Tea Party-politiker, Ted Cruz, var også lige ude med en af sine kommentarer: "Det er hans personlige valg. Jeg elsker min iPhone". Ted Cruz er en af dem, som mener, at homoseksualitet er et valg, og han er kendt for sin homofobiske politik og sin stærke modstand mod homovielser. Tidligere i år kom han også med en udtalelse, der godt kunne tydes som om, at han er villig til at ødelægge det republikanske parti i kampen mod LGBT-rettigheder.  

Derfor er Tim Cooks udspring positivt
Når en erhvervsmand i Tim Cooks position springer ud, kan det have betydning for andre homoseksuelle ledere, som gemmer sig i skabet, men det kan også hjælpe med at få ændret lovgivningen i de delstater i USA, som endnu tillader deres virksomheder at fyre en medarbejder pga. seksualitet.

Cook har muligvis gjort det lettere for homoseksuelle topledere i andre virksomheder at springe ud. Det kan ofte være svært at være den første, men nu har Tim Cook vist, hvordan man gør. Så må vi vente og se, om andre følger med ham ud af skabet.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr