Saudi-Arabien blokerer for LGBT-fremskridt i FN

Af Jesper B. Frederiksen 30. september 2015

FN's beslutning om at sætte Saudi-Arabien i formandsstolen for et panel vedrørende menneskerettigheder var kontroversiel for mange. Nu har saudierne fået fjernet alle henvisninger til LGBT-rettigheder fra verdensorganisationens globale målsætninger.

I sidste måned holdt FN's Sikkerhedsråd sit første møde nogensinde om homo-rettigheder. Man diskuterede terrorgruppen Islamisk Stats forfølgelse af seksuelle minoriteter, og det er et fremskridt, at problemet tages op på så højt plan. Nogenlunde samtidig blev det dog besluttet at give formandsposten for et panel vedrørende menneskerettigheder til et af verdens mest undertrykkende regimer, nemlig Saudi-Arabien. Det er svært at se - i hvert fald set med vestlige øjne - hvordan Saudi Arabien og menneskerettigheder overhovedet kan forenes.

For nylig lancerede FN sine globale målsætninger i form en række "ambitiøse mål" for organisationens 193 medlemslande. Målene drejer sig om emner som fattigdom, lighed og klimaændringer, men alle henvisninger til LGBT-rettigheder var forsvundet, da man nåede til enighed.

Målene sigter mod at sikre, at "menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder gælder for alle uden hensyn til race, etnicitet, farve, køn, alder, sprog, religion, kultur, migrationsstatus, politisk eller anden observans, national og social oprindelse, økonomisk situation, fødsel, handicap eller anden status". Man ønsker også at "bringe alle former for diskrimination mod kvinder og piger til ophør", men ingen steder nævnes LGBT-rettigheder.

Netop Saudi-Arabien bad FN om at sørge for, at homorettigheder IKKE kom på forhandlingsbordet.

Den saudiske regering var specielt imod en passus i den del af målsætningerne, som handler om velfærd og sundhed, og hvor der stod, at man "senest i 2030 skal sikre retten til almindelige sundhedsydelser på seksual- og forplantningsområdet, herunder familieplanlægning, information og undervisning, og integration af seksualsundhed i nationale strategier og programmer".

Regimet i Riyadh var bekymret for, at henvisningen til seksuelle rettigheder også kunne omfatte homoseksuelle.

Den saudiske udenrigsminister Adel Al-Jubeir præciserede over for FN's generalforsamling, at "for os er det sex mellem mand og kvinde, man nævner i teksten. Familie betyder en mand og en kvinde, som er gift". Al-Jubeir sagde videre, at det er Saudi Arabiens ret ikke at følge nogen dagsorden, som "går imod islamisk lov".

Man kunne godt forfalde til en nærmest kættersk, sørgmunterhed over, at verden stadig er inddelt i suveræne nationalstater: Hvis kloden var ét stort land med flertalsstyre, ville LGBT-rettigheder, skilsmisser, kvinders ejendomsret og mange andre rettigheder, vi nærmest betragter som selvfølgelige, i bedste fald være under pres og i værste fald slet ikke eksistere.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr