Foto Malene Dietz - Bloddoner.dk

Skal vi give blod? 

Af Tejs Ellesøe 1. maj 2018

I mange år har det været et ønske at homoseksuelle mænd må give blod. Det har HIV og andre seksuelt overførte sygdomme været en forhindring for, men nu er der stillet et borgerforslag om at det skal være en mulighed.

I dag kan bøsser og andre mænd der har sex med mænd, ikke give blod. Ville du give blod, hvis du kunne

For knapt et år siden kunne man i medierne læse at Region Hovedstaden manglede omkring 10.000 frivillige bloddonorer. Der er generelt mangel i hele Danmark så man undre sig over at man som homoseksuel stadig ikke må give blod når mange gerne vil hjælpe.

Sidste år sagde Søren Laursen fra LGBT Danmark følgende til TV2 Lorry:

Jeg har kendskab til masser af homoseksuelle mænd der gerne vil være bloddonorer. Det er et billede vi har set igennem årtier. Jeg mener at tiden nu er inde til at vi laver reglerne om, for nu er situationen en anden, siger Søren Laursen, (tidligere) forperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LBGT) i Danmark.” 

Nu tages kampen atter op da Thomas Nymann Frederiksen har stillet forslag om at homoseksuelle skal kunne give blod.  

Et borgerforslag
Det er efterhånden blevet populært at lave et “borgerforslag”, og enhver dansk statsborger kan indsende et såkaldt borgerforslag og kan også afgive sin stemme. På siden borgerforslag.dk kan man lave et forslag, men også se de andre forslag der er stillet. For at et forslag tages op i Folketinget, skal man have indsamlet mindst 50.000 stemmer.

Det er rigtigt populært at lave borgerforslag, og lige nu ligger der to vigtige forslag på siden – begge drejer sig om at give blod. Vi vælger dog kun at promovere det med flest underskrifter og støtter med et banner frem til forslaget slutter.

Borgerforslag nr. ID: FT-00709
Homoseksuelle skal kunne donere blod
Udløber: 8. Oktober 2018
Forslaget stillet af Thomas Nymann Frederiksen

Forbudet mod, at homoseksuelle må donere blod bør afskaffes, så alle borgere ses lige uanset seksuallitet...

Fokus bør flyttes fra en generel udelukkelse af en bestemt seksuel gruppe borgere, til istedet at handle om "varen" (altså kvaliteten af det blod borgeren levere) uanset hvilket køn eller seksualitet borgeren så måtte have.

Forslaget vil fjerne en forskelsbehandling, der ikke giver nogen sikkerhed for noget som helst, da det idag udelukkende beror på tillid. Den ærlige borger bliver udelukket, hvorimod enhver bare kan lyve om sit seksuelle forhold, og så slippe gennem nåleøjet. Dette burde ikke være en mulighed for borgeren, at skulle lyve, bare fordi borgeren vil støtte sine medborgere i samfundet.”

Klik her for at stemme.

Vi spurgte Politikeren Tommy Petersen (R), hvad han synes om det at kunne stille forslag til politikerne, og om Københavns Kommune ikke også burde have den mulighed.

“Jeg kan rigtig godt lide ideen bag borgerforslag, og jeg er glad for, at vi på Rådhuset nu også er i gang med at give mulighed for det. Hvis man kan skaffe 5.000 medstillere, kan man få et politisk udvalg til at tage sagen op”, siger Tommy Petersen (R) til XQ28.dk 

Endvidere spurgte vi om han synes vi homoseksuelle mænd skulle have lov at give blod.

Et stærkt demokrati handler om mere end bare at stemme til valg hvert fjerde år. Jeg ønsker, at så mange københavnere som muligt engagerer sig i byens udvikling hele året rundt. Og her håber jeg, at muligheden for at få et udvalg til at behandle en sag, vil få flere folk engageret i at lave politik for københavnerne.

siger Tommy Petersen (R) til XQ28.Det er en voldsom stigmatisering af homoseksuelle, at vi ikke må donere blod. Man må behandle donorer og donorblod ens og med største forsigtighed. Der er intet, der retfærdiggør frygten for, at en homoseksuel i højere grad end resten af befolkningen skulle ønske at donere blod selvom personen er smittet med hiv. Og der kan ligeså vel være heteroseksuelle som homoseksuelle, der ikke kender deres hiv-status. Så jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, at et forbud baseret på seksualitet opretholdes”,

Borgerforslaget udløber den 8. Oktober, og der skal der være samlet mindst 50.000 “stemmer”.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr