Foto C More

Chucky-serie fornyer klichefyldt genre

Af Kåre Lund Rasmussen 1. november 2021

Teen-gysere har haft det hårdt, siden Scary Movie (2000) udsatte genren for en omgang comedy og dermed fjernede dens motor: det uhyggelige. Med wokeness som ekstra krydderi i tv-serien Chucky har den fået en vitaminindsprøjtning.

Ligesom filmene er den nye tv-serie om den morderiske og androgyne Good Guy-dukke skabt af Don Mancini. Min anmeldelse tager afsæt i første afsnit, der har dansk premiere på C More til halloween søndag d. 31. oktober 2021.

Som barn i slut 90’erne husker jeg bølgen af en af gyserfilmens undergenrer – den såkaldte teenagegyser. Først Scream (1996), så I Know What You Did Last Summer (1997) og til sidst Urban Legends (1998) – blot for at nævne de største succeser. Fælles for genren er det seksuelle motiv med fokus på overgangen fra barn til voksen. De smukke teenagere, der eksperimenterer med det seksuelle for hurtigt, slås makabert ihjel af koldblodige mordere, mens jomfruen får rollen som den sidste bastion. Alle karakterer er main-stream og kommer fra den ressourcestærke del af samfundet.

En umiddelbar sikker opskrift på succes, men med Scary Movies parodi over primært de to førstenævnte film gennem groteske genindspilninger af nøglescener og absurde udviklinger i det velkendte plot blev genren placeret i kategorien kitsch.

Men ”fordi noget er smidt ud, betyder det ikke, det er affald”, som kunstneren Andy Warhol (1928-1987) citeres for i Chucky. Og heldigvis har tv-serien også valgt en revitaliserende drejning med et såkaldt reboot af universets verdensbillede. Med afsæt i vor tids store woke-fænomen, som retter sit skarpslebne blik på social uretfærdighed, er regnbueflagene, queer personligheder og referencerne til store LGBT-ikoner allestedsnærværende.

Det seksuelle motiv er fortsat det underliggende, men denne gang straffer morderen ikke den, der udforsker den, men derimod den, som ikke accepterer andres. Og det er uanset, om det er den unge, smukke blondine, den populære jock eller den hårdt arbejdende far.

Samlet set er Chucky et spændende bud på en fornyelse af teen-gyseren. Udtrykket er stadig lidt kitsch, og der er altså bare noget urealistisk over dukker, der gøres menneskelige – man tror ikke helt på det. Ikke desto mindre glæder jeg mig til at se de næste afsnit, så herfra skal lyde en klar anbefaling til at lade uhyggen brede sig med Chucky.

Se traileren her

Tjek os ud

Film

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr