Marie Jacquot lægger godt ud som ny chefdirigent hos Det Kongelige Kapel., Foto Camilla Winther

Lovende start for Det Kongelige Kapels nye chefdirigent

Af Idia Legray 25. august 2024

Marie Jacquot indleder sit hverv som chefdirigent for Det Kongelige Kapel med en koncert med orkesterværker af Richard Strauss, Mozart og Korngold, hvor hun demonstrerer overskud, overblik og omtanke for musikerne.

Titel:
Marie Jacquot dirigerer Mozart og Strauss

Teater:
Det Kongelige Teater
Operaen
Store Scene

Dato:
23. august 2024

I det trykte program til koncerten forklarer Jacquot, at hun ikke er blevet dirigent for at stå foran folk, men for at samarbejde med dem.  Det giver god mening, når man ser det smilende overskud, hun møder både publikum og orkester med, og den naturlighed, hvormed hun styrer slagets gang. Hun puster sig ikke op på alfamanér, som nogle af fortidens selvbevidste mandlige dirigenter, og hun prøver ikke at imponere med store armbevægelser à la Riccardo Muti – hendes nærvær, overblik og overskud gør hende til en naturlig leder.

OM PROGRAMSÆTNINGEN
Jacquot havde valgt Richard Strauss’ tonedigt ”Till Eulenspiegel” og Mozarts fjerde violinkoncert til koncertens første halvdel. Efter pausen spilledes Korngolds Sinfonietta. Skønt der er ca. 20 år imellem Strauss’ og Korngolds to værker, er de i nogenlunde samme stil, nemlig den senromantiske, hvorimod Mozarts violinkoncert er fra wienerklassiken. Der er altså en stor spændvidde rent stilistisk mellem værkerne – det føltes lidt som at skulle spise to stykker fed lagkage fra La Glace med en forfriskende citronsorbet som mellemret. Jacquot skriver i programmet, at hun elsker at finde uretmæssigt ukendte værker at programsætte og henviser her til Korngolds Sinfonietta. Personligt føler jeg dog ikke noget behov for at høre den igen – skønt den rummer mange smukke passager, viger de før eller siden uden varsel for støjende passager uden melodi eller mening, i hvert fald efter denne anmelders opfattelse. Men som min ledsager til koncerten påpegede, er det et klogt træk fra Jacquots side at programsætte senromantisk musik, da den kræver et stort orkester og lader alle instrumenter udfolde sig – ideelt til en tiltrædelseskoncert, da hele kapellet på denne måde får mulighed for at udfolde sig under Jacquots kyndige ledelse.

OM DEN MUSIKALSKE UDFØRELSE
Det Kongelige Kapel var (som sædvanlig) i topform. Kapellet er godt ”sammenspillet”, både med fuld besætning i de to senromantiske værker, og også i den reducerede besætning på ca. 25 musikere i Mozart-koncerten, og Jacquot lader til at træde helt naturligt ind i dette gode samarbejde. Aftenens solist, violinisten Noah Bendix-Balgley, gav også et meget fordelagtigt indtryk, selvom han dog var lige vel afslappet klædt. Det var lige så tydeligt at se på hans ansigt, som det var at høre i musikken, at hans violinspil er dybtfølt. Især i den langsomme midtersats leverede Bendix-Balgley dejligt inderligt spil, men han havde absolut lige så godt fod på den mere virtuose udfoldelse, som de to hurtige satser krævede. Det var en fornøjelse at se, hvordan han og dirigenten nærmest dansede en lille dans sammen i den sidste sats, når de på skift lænede sig lidt hen mod hinanden for at kunne være så godt som muligt i samklang. Det var altså særdeles velfortjent, at publikum gav Bendix-Balgley så begejstret en ovation efter violinkoncerten, at han endte med at spille en encore af Bach med en lethed og charme, der førte til endnu en begejstret ovation. Lad os håbe, vi får lov til at nyde hans fine musiceren mange gange i fremtiden.

OM FREMTIDEN
Efter denne vellykkede tiltrædelseskoncert bliver det spændende at opleve Marie Jacquot som operadirigent, da det ikke bare kræver det overblik over orkesteret og partituret, som hun demonstrerede til koncerten, men også bevidsthed om balancen mellem sangere og orkester. Det får hun bl.a. mulighed for at vise, om hun har fod på, når hun skal dirigere en repremiere på Puccinis ”Il trittico” på Operaen i denne sæson. Her på XQ28 venter vi spændt på at se, hvad hun i den forbindelse har at byde på. 

Tjek os ud

Musik

Annonce
 Firenze

5 fantastiske byer til en forlænget weekend

Foråret er en perfekt tid til at tage på opdagelse i Europa. Uanset om du vælger Berlins moderne vibe, Firenze...

Selvom det er mere klimavenligt at rejse med tog eller bus, er fly stadig det foretrukne transportmiddel for d...

Hvordan skal rejsen i 2025 forgå?

I takt med at klimakrisen eskalerer, bliver spørgsmålet om, hvordan vi rejser, stadig mere presserende. Skal v...

Er det et fly? Er det et tog? Eller er det en bus? Man kunne næsten tro, vi taler om Superman, men sandh...

 Fra venstre Sebastian Didriksen - KEDDE - Simon Toksvig

Sønderjysk charme og pop med kant: KEDDE stråler i Byhaven

Med over 25.000 månedlige lyttere på Spotify har aftenens solist allerede opbygget en stærk fanbase. Havde det...

8. jun
Marie Jacquot lægger godt ud som ny chefdirigent hos Det Kongelige Kapel.

Kristi Himmelfart-koncert med plads til forbedring

Det Kongelige Kapel, Operakoret og assorterede solister gav Kristi Himmelfart-koncert på Operaen under chefd...

30. maj
  Antique, My Number One

Eurovision 2005: Jubelår i Kyiv og græsk sejr med Helena Paparizou

Vi er nu nået til 2005 – året hvor Eurovision kunne fejre sit 50-års jubilæum. Det blev markeret med et farver...

12. maj
 Nocturne - secret garden

Eurovision 1995: En nordisk sejr med stilhedens kraft

Vi fortsætter vores rejse og lander i året 1995 – en tid, hvor Eurovision tog en mere kunstnerisk drejning med...

11. maj