Ida Praetorius og Ryan Tomash er gribende rollerne som Romeo og Julie på Den Kongelige Ballet., Foto Henrik Stenberg

Den helstøbte ballet

Af Per Lundsgaard 4. oktober 2021

John Neumeiers Romeo og Julie er efter min mening en af de mest helstøbte balletforestillinger der findes. Godt fortalt historie og smuk koreografi som tilmed bliver danset forførende godt af Den Kongelige Ballet. 

Titel:
Romeo og Julie

Teater:
Det Kongelige Teater
Gamle Scene

Spilleperiode:
2. okt. - 4. nov. 2021

Den har været oppe mange gange på Den Kongelige Ballet, John Neumeirs udgave af tragedien om Romeo og Julie -og den må så men gerne komme igen mange gange endnu. Hvis Napoli er den klassiske danske nationalballet af Bournonville - er Neumeiers Romeo og Julie næsten denne generations nationalballet. 

Det der gør Neumeiers version så god er at historien er så eminent fortalt hele vejen i gennem. Ikke kun hos hovedparret men også i de andre roller står karaktererne stærkt både i trin og instruktion. Neumeier har i den grad forstået at udnytte Prokofjevs fremragende musik så det bliver en helstøbt forestilling som er i særklasse. 

Jürgen Roses enkle og æstetiske dekoration og kostumer er også med til at gøre aftenen til den store oplevelse den er, selvom kulisserne larmer lidt mere end godt er i sceneskift, men de er jo også gamle, da forestillingen første gang gik over scenen på Kongens Nytorv tilbage i 1974. Men modsat så mange andre balletfortolkning af Romeo og Julie fra omkring den tid, og så men også enkelte efter, så forbliver Neumeiers version tidløs moderne i sin formidling fortællingen - simpelthen fordi det er så godt lavet, og så godt iscenesat af John Neumeier og hans hold af assistenter. 

Ida Praetorius er tilbage i rollen som Julie, og denne gang har hun fundet endnu dybere ind i psyken hos den unge pige når tragedien rykker helt tæt på, en stor og smuk præstation. Det samme kan sigen om hendes Romeo, som er den nyudnævnte solist Ryan Tomash første gang i partiet. Hans Romeo er dejlig kejtet ung i starten og senere hovedkulds forelsket. De to får skabt ægte teatermagi i de store flotte pas de deuxer. Astrid Elboe og Jonathan Chmelensky er et stærkt par som Julies forældre og Benjamin Buza er en ægte brutal bølle som Tybalt. Jón Axel Fransson er fuld af spræl som vennen Mercutio, sekunderet af en sikker Tobias Praetorius som Benvolio. Oliver Starpov er en velspillende Broder Lorenzo, man forstår tydeligt venskabet med Romeo, og Emerson Moose er en smuk Prins Paris. 

Denne udgave af balletten synes så frisk som nogensinde før, og jeg er sikker på at de andre hold på rollerne også vil fornøje og betage publikum ligeså godt som ved denne premiereaften. 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Kedelig kold og med bølgepomfritter

Tivoli har budt den populære burgerbar Gasolin Grill indenfor i sin smukke have. Om det var klogt vil tiden vi...

For lidt over et år siden besøgte vi Tivoli for at sætte fokus på de steder der havde...

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Brødrene Løvehjerte på Det Kongelige Teater er flot og farverig eventyr for hele familien.

Magisk Løvehjerte

Det Kongelige Teater har repremiere på deres flotte udgave af Astrid Lindgrens eviggrønne eventyr om Brødrene ...

22. nov

En forvirrende affære

Ny dukke, Chuckys tilintetgørelse, genkomst af seriemorderen Tiffany og hovedpersonen Nica Pierce fra Chucky (...

22. nov
Det er de tre skuespillere der gør Smask til en lattersucces på Mungo Park.

Moderne morskabsteater om tabet af kærligheden

Mungo Park i Allerød kommer med et godt bud på en moderne komedie om den tabte kærlighed.

21. nov

En uventet alliance mod Chucky

Hackensack sitrer af utryghed ovenpå branden i borgmesterboligen og den eksplosivt stigende dødsrate. Heldigvi...

15. nov