Musicalen Come From Away på Fredericia Musicalteater bæres oppe af et flot ensemblespil. , Foto Rumle Skafte

Formidabel musicalaften i Fredericia

Af Per Lundsgaard 24. oktober 2022

Den mest succesrige canadiske musical Come From Away har haft Danmarkspremiere på Fredericia Musicalteater efter succes i både New York og London. 

Titel: Come From Away

Teater: Fredericia Musicalteater

Spilleperiode: Frem til 6. november. 

Præmissen for musicalen Come From Away er ikke den mest lystige - nemlig terrorangrebet på New York den 11. september 2001. USA lukkede sit luftrum og alle fly på vej ind over USA blev omdirigeret til at lande i nærmeste lufthavne. Blandt de lufthavne var Gander på øen Newfoundland i Canada. Lufthavnen var langt fra sine store dage som travl påfyldningssted for fly over Atlanten - men det var ikke længere nødvendigt at lande for påfyldning, så der var ikke længere mange fly til og fra Gander. Byen havde 9.000 indbyggere men pludselig stod man med ca. 7.000 nødlandede passagerer som skulle have et sted at opholde sig i næsten en uge.

Det krævede stor tålmodighed og velvilje fra byens borgere - der lod hverdagsgnidninger vige for den situation man stod i. 7.000 bange og forvirrede passagerer der ikke ordentlig var blevet informeret om hvad der var sket oplevede en gribende næstekærlighed og hjælpsomhed blandt byens borgere. 

Det er i musicalen af Irene Sankoff og David Hein beskrevet med både humor og følelser, men bliver aldrig sentimental, og det skyldes især også den livlige og besnærende musik inspireret af den irske folkemusik der er så populær på Newfoundland og spillet til perfektion og med masser af nerve af orkestret under ledelse af Martin Konge.  

Men succesen i Fredericia skyldes også en rigtig god oversættelse af Mads Æbeløe Nielsen, og en meget velfungerende scenografi af måske Danmarks bedste musicalscenograf Benjamin la Cour inspireret af naturen i Newfoundland og de jernplader fra Twin Towers som byens indbyggere modtog som tak. Kim Ace har koreograferet med megen dynamik der passer godt til folkemusikken og Thomas Agerholms gnidningsløse iscenesættelse. 

Det er en flot ensembleforestilling Fredericia Teater har stablet på benene - med både gamle ansigter fra de tidligere år inden konkursen, og helt nye navne. Der bliver spillet og sunget med indlevelse hele vejen rundt. Alligevel formår nogle at give et ekstra stort indtryk. Det gælder bl.a. Ulla Ankerstjerne som den rolige lærer med den lidt dårlige humor, som bliver knudepunktet i organiseringen af nødhjælpen, venskabet med Nicoline Siff Møllers fortvivlede mor der ikke har hørt fra sin søn der er brandmand i New York er nogle af forestillingens fineste øjeblikke. Lars Mølsted og Oliver Aagaard-Williams er søde som homo-parret der glider fra hinanden, og det samme er Anne Fuglsig og Christian Damsgaard som parret fra hver sin verdensdel der stille finder kærligheden.

Jean Michel giver et fint portræt af den unge mand der går fra at være bange for omverden og for at blive bestjålet til at finde tilliden for andre. Maria Skuladottir får vist sit stærke karakterspil som både sjov sexhungrende skolelærerinde, og med værdig myndighed som Amerikas første kvindelige pilot, og som samlingspunkt er Søren Bech-Madsen en rolig borgmester der bevarer overblikket midt i kaoset.

Fredericia Musicalteater er triumferende tilbage - lad os håbe at publikum bakker op og vi kan se frem til mange år med dejlige og vedkommende musicals i Fredericia. 

 

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr