Foto Free media

Er Rusland virkelig kulsort, eller er der en regnbue et sted? 

Af Josh Christensen 29. januar 2018

Er Rusland virkelig så slemt som vi ofte gør det til?

Rusland er blevet det store skræmmebillede i Vesten – Rusland, Putin og så videre er blevet gjort til skurken i en historie som måske tenderer mod fake news. For er Rusland virkelig så forfærdeligt, eller er problemet mere at vi ikke ser nuanceret på Rusland og dets befolkning. 

I sidste uge skrev flere medier om nogle fly-kadetter som havde lavet en lille video hvor de danser i undertøj og læder til Benni Benassis "Satisfaction." I starten kunne historien være endt negativt for ret hurtigt gik lederen af instituttet ud og udtalte at kadetterne ville blive bortvist, og der blev endda i russiske medier talt om at de kunne blive tiltalt for at promovere en homoseksuel livsstil, men sådan skulle det ikke gå, for hurtigt blev "Satisfaction Challenge" en ting, og i dag kan man finde den ene video efter den anden hvor diverse russiske grupper danser til netop Satisfaction.

Personligt har jeg længe haft det lidt besværligt med hvad jeg skulle mene om Rusland for på den ene side har vi russiske politikere som udtaler sig homofobisk, og som har indført love der skader russiske LGBT'ere, og vi har set videoer og billeder af homoseksuelle der er blevet overfaldet og angrebet på trods af at det i Rusland ikke er forbudt at være homoseksuel. Homoseksualitet har været lovligt siden 1993, enlige homoseksuelle kan adoptere, homoseksuelle kan melde sig til militæret og være åbne (der er dog en uofficiel Don't Ask, Don't Tell-politik). Siden 1997 har det været fuldt ud okay at skifte køn, og den seksuelle lavalder er 16 for både heteroseksuelle og homoseksuelle.

Rusland har masser af barer, cafeer og klubber henvendt til et LGBT+-publikum, og man kan finde russere på GRINDR, Hornet og Blued. 

Med en lov der forbyder homoseksuel propaganda, skulle man tro at  der ville være masser af censur på det største russiske sociale medie Vkontakte, men søger man efter гей (bøsse) på sitets søgemaskine, kommer der den ene gruppe efter den anden op, og de er fyldt med nøgne mænd, mænd der søger sex med mænd, mænd der søger en kæreste. Vkontakte får Facebook til at ligne en stalinistisk side med KGB-censur. 

Det er sandt at Rusland er et af de mest homofjendtlige lande i verden, og en rundspørge i 2013 viste at 74% af de adspurgte ikke mente at homoseksualitet var okay. Det er også sandt at 85% af russerne er imod vielse af to af samme køn så chancerne for at ægteskabet bliver åbnet inden for de næste årtier er ikkeeksisterende. Det er også sandt at Rusland ikke har nogen lovgivning omkring hadforbrydelser, så homoseksuelle og andre LGBT'ere er ikke som sådan beskyttet.

Ting kan jo imidlertid ændre sig, og det er oftest blandt ungdommen at dette sker, og i Rusland er ungdommen mere liberal. Man kan håbe at fremtiden bliver lysere, men det kræver at vi i vesten holder op med konsekvent at dæmonisere Rusland og russerne. Rusland er et enormt land som spænder over 11 tidszoner, og nogle steder i Rusland er mere homofobiske end andre, men det samme kan siges om Danmark og andre lande. Bare tænk på den seneste valgkamp hvor en homoseksuel politiker i Aabenraa fik brændt sin valgplakat. I Storbritannien bliver homoseksuelle stadig udsat for hadforbrydelser deriblandt mord. Jeg skrev en nyhed her på sitet i starten af januar om en transkønnet der var blevet myrdet i USA. Selvom man laver love der beskytter LGBT'ere, er det befolkningens holdninger der skal ændres før tingene flytter sig, og det sker ikke ved at dæmonisere dem. 

- - - - - - - - - - - -

NB!
Blogs på XQ28 er ikke udtryk for sitets redaktionelle linje. Blogs står helt og holdent for skribentens regning og ansvar. XQ28 kan således ikke stilles til ansvar for meninger, oplysninger eller andet som bringes til torvs i blogs.

Hvis du også gerne vil blogge, kan du sende os en mail på info@XQ28mail.com

Tjek os ud

Blog

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar