Foto Normann-copenhagen.com

Det danske romeventyr

Af Tejs Ellesøe 8. november 2016

Alle veje fører til Rom. Rom blev ikke bygget på en dag. Vi kender alle de små ordsprog, vi bruger i hverdagen, men denne artikel handler handler hverken om den smukke italienske by Rom eller om små finurlige ordsprog. Den handler derimod om den rom, vi drikker med glæde, enten for at fulde os eller for at nyde god kvalitet.

Rom eller Rum, hvordan du nu har lyst til at stave det (alle veje føre alligevel til det samme). Rom er ingen dansk opfindelse, men alligevel har vi lavet det med stor interesse, både i Dansk Vestindien fra 1838 og så sandelig også i det nutidige Danmark. Begge dele kommer jeg tilbage til senere i artiklen.

Min egen interesse for rom begyndte først for nogle år siden, men den er for alvor blomstret op det seneste år, og jeg er fast besluttet på, at jeg som minimum skal investere i en ny flaske en gang om måneden. Investere lyder måske som aktier, men en god flaske rom koster fra små 300 kr. og opefter. Det handler om udbud og efterspørgsel. Det er jo ikke sådan, at man sidder og skal bælle en god flaske på en aften, men har man gode venner på besøg, kan man jo godt hive et par forskellige flasker frem: Vi har jo alle forskellig smag.

Noget af den bedste rom kan absolut sidestilles med en god Cognac, efter min mening. Rom opstod af restproduktet fra sukkerrør, den såkaldte melasse og Cognac opstod pga. overgæret vin. Mange spændende ting, som vi i dag kan glæde os over, opstod ved fejl.

Rom er meget mere end en rom/cola
Når man siger rom, så tænker de fleste på rom og cola, som så absolut klæder hinanden, uanset om det er en dyr eller billig rom. De fleste romelskere vil sikkert rynke på næsen over Barcardirommen, som nok er klassiskeren over dem alle, hvis man skal have en "rom&cola". Ikke jeg, for jeg elsker den sødlige eftersmag, lige som jeg også kan lide at drikke whiskeyen Jack D. med cola og gerne den lidt mere eksklusive Gentleman Jack, men whisky er en helt anden snak, som vi måske tager en anden gang.

De fleste af de flasker, jeg har stående, er enten meget søde eller har en snert af sødme i eftersmagen. 

Jeg drømmer mig tit til under en palme et sted på Cuba eller i Vestindien, med en god stor cigar og et godt glas Rom, men vågner op på altanen derhjemme - uden cigar men stadig med den gode rom.

Rom til enhver lejlighed 
I Ny Guinea er der fundet rester af sukkerrør, som menes at stamme fra tiden omkring 8-10.000 år f. kr. Man lavede ikke rom, som vi kender rom i dag, men man lavede en sødlig, berusende drik. 

At vi kender til rom i dag, kan vist udelukkende skyldes Columbus, der havde sukkerrør med til Caribien.
 
De fleste ikke-kendere af rommen, vil selvfølgelig kende den klassiske rom/cola, som vi allerede har været inde på, men første gang jeg personligt stiftede bekendtskab med den gode rom, var i forbindelse med en anmeldelse af en restaurant. Tjeneren spurgte om vi ville have en cognac eller baileys til kaffen. Det tænkte vi lidt over og spurgte så: Hvad vil du anbefale efter en så storslået middag, og hvad der passer med en espresso? 

Vi fik selvfølgelig rom; ikke bare en almindelig en, men verdens engang bedste rom, Ron Zacapa. En rom, jeg vil fortælle lidt mere om i næste afsnit.

Ser vi bort fra den klassiske rom/cola, så kan rom jo drikkes til alle lejligheder. Om det er efter en god middag med en god kop kaffe - eller man bare vil sidde under en parasol og nyde et glas eller to, så er rom, noget af det mest fantastiske, der kan drikkes - og til enhver lejlighed.

Noget af den bedste rom 
Der findes megen fantastisk og god rom. En af de bedste er den guatemalanske rom, Ron Zacapa, både den 23-årige og den 25-årige. Ron Zacapa har en duft af bl.a. vanilje og en eftersmag af chokolade, honning, karamel, modne frugter og er let røget. Vi kan takke læge og kemiker Alejandro Burgaleta fra byen Zacapa for, at den findes. Han lavede dette superblend i anledningen af byens jubilæum i 1976.

Lad dig ikke snyde af Ron Zacapa - forstået på den måde, at den er god, uanset hvornår du får den, men den smager forskelligt. Efter en god stor middag, hvor du har fået 3-4 retter og god vin, smager den absolut fantastisk. Jeg vil vove at påstå, at den her når sit maximum. Men hvis du forventer samme smag, når du bare har inviteret et par venner til kaffe, så kan du godt tro om. Det er absolut ikke det samme, men stadig godt.

Ron Zacapa er et af de absolut bedste rommærker, den findes nok blandt top 5, men den er ikke verdens bedste rom mere. Fire år i træk vandt den ved International Rum Festival, 1998, 1999, 2000 og 2001. Efter det fik Ron Zacapa ikke lov at opstille mere i den konkurrence og blev i stedet optaget i den Internationale Rum Festival's Hall of Fame. 

Den Ron Zacapa, der var med i disse konkurrencer i årene 1998-2001, er absolut ikke den rom, man får i dag. Det er god, men ikke god nok til en førsteplads.

El Dorado, som fås i mange årgange, 5, 12, 21 og 25 år, hører også til mine yndlinge, sammen med Diplomatico Reserva exclusiva, men verdens bedste rom er faktisk dansk.

Dansk Rom
Vi er vant til, at den gode rom kommer fra steder som Venezuela, Den Dominikanske Republik, Caribien, Jamaica, Guatemala osv., men i Danmark laver vi faktisk verdens bedste rom.
 
Inden vi kaster os ud i verdens bedste danske rom, skal vi dog lige et let smut forbi A.H.Riise, som er et rommærke, der er dansk beslægtet langt ude.

Apotekeren Albert Heinrich Riise fra Ærø tog til Dansk Vestindien og bryggede en rom til de danske sømænd. Den skulle være i stil med den danske Royal Danish Navy rum som vi kender den i dag, fra A.H. Riise, men hvis det var, hvad sømænd fik dengang, så ville jeg godt have været sømand. Der er uden tvivl bygget videre på konceptet, for det er en af de mest populære hos A.H.Riise, en familie der i øvrigt tæller over 15 forskellige A.H.Riise rommærker. Det er absolut værd at starte fra en ende.

Dansk rom kan bestemt godt være med i de højere kredse. Som nævnt, vil jeg komme ind på det danske rommarked.

Der findes nemlig to 100% danske rom, som er i en klasse for sig.

Der er Skotlander, som har 8 forskellige slags, heriblandt med lakrids og havtorn. Skotlander har fået adskillige bronze-, sølv- og guldpriser ved Miami Rum Festival. 8 er mange, og vi kan kun prale af at have smagt sidstnævnte. Skotlander III med snert af havtorn er baseret på Skotlanders lyse rom og har smag af råsyltet bornholmsk havtorn.

Der kan nippes til den, men den når sit højeste ved brug til cocktails

I vores lille smagstest af dansk rom blev vi også grebet af rom fra Enghaven. Enghaven Oak er lagret på en egetræs pind. Tag pinden op, når du den har fået den smag af eg, du ønsker. Den får en flot mørkgylden farve.
Enghaven har både lyse og mørke rom

Der er ingen tvivl om, at dansk rom er et eventyr, der skal forsætte.

Smagstesten
To af de rom, vi omtaler ovenfor, fik vi tilsendt af de danske romproducenter, så vi kunne invitere til en lille smagstest. Vi serverede vores rom i de fantastiske romglas fra Norman Copenhagen

Vi lagde kraftigt ud med Enghaven Oak og derefter Skotlanders hvide Havtornrom.

Desværre kunne vi ikke blive enige om, hvilken der var bedst, da det endte på en fifty-fifty, men de er nu også begge ret gode.

Har du fået mod på at kaste dig ud i dit eget romeventyr, så gør det endelig. Vi går mørke vinteraftner i møde, og det er tid til nogle gode rombranderter. 

Søg på romsmagning på nettet, og du finder en del tilbud. 

Go Go Go kast dig ud i eventyret

Er du til Rom, så tilmeld dig vores eventliste, skriv Rom i emne, og hvor du er fra. Så fortæller vi, hvis vi laver en romsmagning. info@XQ28mail.com

Tjek os ud

Gourmet Guide

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr