Albanien indfører forbud mod omvendelsesterapi

Af Elvir Pelešević 23. maj 2020

Endnu et land har forbudt omvendelsesterapier, som har til formål at “gøre” biseksuelle og homoseksuelle personer til heteroseksuelle. Denne gang drejer det sig om Albanien. 

Omvendelsesterapi, også kaldet konveteringsterapi, er en pseudovidenskabelig behandlingsform, der har til formål at omvende homo- og biseksuelle til heteroseksuelle. Behandlingsformen foregår typisk gennem samtaleterapi, psykoanalyse eller bøn. Tidligere er mere ekstreme metoder som elektrochok også blevet brugt som led i terapien.

Albanien viser vejen frem 
I sidste uge indførte den albanske psykologforening forbud mod omvendelsesterapier, hvilket blev hilst velkommen af flere menneskerettighederorganisationer i Albanien. Ifølge nyhedsbureauet AFP, har formanden for psykologforeningen, Altin Hazizaj, slået fast, at alle psykoterapeuterne skal være medlemmer af foreningen, hvis afgørelser er endelige og juridisk bindende. Hazizaj tilføjede også, at beslutningen om forbuddet mod omvendelsesterapier er endelig og skal ikke verificeres af hverken den lovgivende eller den udøvende myndighed. 

Hvad er erfaringerne med omvendelsesterapi? 
Ifølge oplysninger fra flere andre lande, har 8,4% personer, som har været udsat for omvendelsesterapi, tendens til selvmordsforsøg, mens 5,9% personer udviser tendens til at udvikle depression. Behandlingsformer, hvor der anvendes elektrochok og indsprøjtning af testosteron, kan også være sundhedsfarlige. 

Lovgivningen
I 2018 vedtog Europa Parlamentet en erklæring, hvormed man på det kraftigste fordømmer omvendelsesterapier og opfordrer medlemslandene til at indføre forbud mod “behandlingen”.

Storbritannien, Tyskland, Norge, Malta og nu Albanien har indført forbuddet. I Danmark forholder det sig anderledes, selv om den danske regering officielt tager kraftig afstand fra omvendelsesterapi. Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) er altså endnu ikke klar til at indføre forbuddet, da han ikke anser omvendelsesterapi som et problem i Danmark. I en artikel i Kristeligt Dagblad i december 2019, kort tid efter det norske parlament indførte forbuddet, gav han følgende forklaring:

Det er en forfærdelig praksis, som jeg synes er at sammenligne med psykisk- og i nogle tilfælde fysisk vold mod mennesker, alene på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. Retten til at bestemme over sin egen krop og hvem, man elsker, skal stå i højsædet og må ikke gradbøjes efter religion eller kultur. Jeg holder øje med udviklingen i Norge, og hvordan forbuddet fungerer, og så kan vi handle på baggrund af det, hvis det bliver et problem i Danmark.”

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Kronborg leverer stadig godt dansk smørrebrød 

Byens gamle “dame”, Restaurant Kronborg leverer stadig noget af byens bedste smørrebrød, uanset om man er til ...

For helt præcis otte år siden besøgte vi en restaurant, der ligger på hjørnet ...

Velværeoplevelse på Comwell Borupgaard

Luksus med luksus, hvem elsker ikke en omgang spa og velvære, og med det triste vejr vi havde i janaur, så fik...

Man skal altid huske at behandle sin krop ordentligt, betragt den som et tempel siges der. Vi kender også alle...

Nu tilbyder flere teatre forestillinger lavet specielt til online platforme.

Teatre går digitalt

I den sidste måned har teatre over hele verden givet publikum muligheden for at streame forestillinger under C...

16. maj

Hollywoods gyldne skab

Netflix havde 1. maj premiere på den nye mini-serie Hollywood, der beskriver homofobi, racehad og magtmisbrug ...

2. maj
Ben Forster spiller og synger titelrollen i påskemusicalen Jesus Christ Superstar

Vi underholder med Jesus Christ Superstar

Den ultimative påske-musical må være Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar - så den viser vi her i en st...

12. apr

Vi underholder med filmen From Beginning to End

Aftenens film – den sidste inden påsken begynder – handler om et tæt venskab mellem to brødre. 

8. apr