FotoFacebook Timothy Ray Brown

Den første person kureret for HIV er død

Af Elvir Pelešević 3. oktober 2020

Timothy Ray Brown, også kendt som Berlin-patient, var den første person i verden, som blev helbredt for HIV. Nu er han død 54 år gammel.

  • Timothy Ray Brown fik diagnosen HIV dengang han boede i Berlin - tilbage i 1995. I 2006 udviklede han akut myeloid leukæmi, og i virkeligheden var det behandlingen mod kræftsygdommen, der kurerede ham for HIV. I forbindelse med behandlingen fik han nemlig en knoglemarvstransplantation, og donoren havde en sjælden mutation i DNA'et, kaldet CCR5-genet. Genet viste sig at give Timothy modstandskraft mod HIV, hvilket i den sidste ende redede hans liv. I et interview til BBC fortalte Timothy, hvordan han holdt op med at tage medicin den dag, han blev transplanteret og at HIV forsvandt 3 måneder efter. Virussen kom heldigvis aldrig tilbage, og Timothy skrev historie som den første nogensinde, der var blevet helbredt for HIV.
  •  

Til gengæld vendte desværre Timothys kræftsygdom tidligere i år, og han døde i onsdags i sit hjem i Palm Springs. Gero Huetter, den tyske læge, som behandlede Timothy dengang, sagde ifølge Associated Press bl.a.:

“Timothy symboliserede, at det er muligt, under særlige omstændigheder, at helbrede en patient for HIV - noget, som mange forskere har tvivlet på kunne ske. Det er meget trist, at kræften vendte tilbage og tog hans liv, for han havde stadig ikke HIV.”

Den behandling, som amerikaneren i sin tid gennemgik, er for farlig til at blive brugt rutinemæssigt, men Timothy Ray Brown gav HIV-patienter verden over håb om, at det er muligt at kurere den frygtede sygdom.

 

 

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Hovedpersonen Signe har det svært op til konfirmationen får hun vil helst ligne Silas som hun føler hun er inderst inde. Hils din MOR og Folketeatret har lavet en vigtig forestilling om at være transseksuel.

Tjekboks-teater

Folketeatret er igen gået sammen med teatergruppen "Hils din MOR" om en LGBT-relateret forestilling - denne ga...

21. okt
Christopher Læssø som Robin Hood rammer plet, det samme gør hele forestillingen på Folketeatret.

Robin Hood rammer plet

Folketeatrets Robin Hood er en festlig og fornøjelig fræk udgave af den klassiske myte om den fredløse adelsma...

18. okt
Den unge Callum gemmer sig på sit værelse og kommunikerer med omverdenen via internettet i forestillingen The Shy Manifesto i Bøssehuset.

En hyldest til generthed 

Mange LGBT-personer kender sikker følelsen af at være alene og ikke have lysten til at være sammen med klassek...

17. okt
Vi følger søskendeparret Karen og Richard Carpenters i tykt og tyndt gennem forestillingen Close to You med Landsteatret.

Smuk nostalgi-aften

Landsteatret har sendt en Carpenters-kabaret på landevejen fuld af skønne nostalgiske sange og en hurtigt opri...

15. okt