Foto Pressebillede

Ny LGBT-platform ser dagens lys

Af Tejs Ellesøe 12. november 2020

Ny sundhedsside skal sætte ind mod ulighed i sundhed hos LGBT+ personer, og det er noget der er stort behov for.

Forleden kunne man i medierne læse at LGBT- Danmark og deres ungdomsorganisation LGBT+ Ungdom var blevet lagt sammen, og nu kan LGBT+ Danmark så fortælle at de får en ny sundhedsplatform.

Hjemmesiden hedder LGBTsunhed.dk, og når du er på siden får du mulighed for at klikke om du er på siden som LGBT+ person eller sundhedsfaglig person.

Tabu, manglende viden og frygt for at blive mødt med fordomme er noget af det der karakteriserer danske LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet. Samtidig bon'er LGBT+ personer markant negativt ud i sundhedsstatistikkerne når det kommer til både mentalt og fysisk helbred samt dødelighed. Det viser både dansk og udenlandsk forskning. Derfor har LGBT+ Danmark i samarbejde med Yngre Læger og med midler fra Sundhedsstyrelsen netop lanceret den nye sundhedsfaglige hjemmeside, LGBTsundhed.dk, i et forsøg på at anspore til et mere LGBT+ inkluderende sundhedsvæsen, og til dermed forhåbentlig at komme nogle af de negative statistikker til livs. Hjemmesiden skal fremover vejlede både LGBT+ borgere og sundhedspersonale – særligt alment praktiserende læger – i LGBT+ relaterede sundhedsproblematikker.

Patient- og lægehåndbog for LGBT+ sundhed
LGBTsundhed.dk er finansieret af Sundhedsstyrelsen som del af den tidligere regerings tværministerielle LGBTI-handleplan fra 2018, og den er skabt på baggrund af rapportens anbefalinger og i samarbejde med Yngre Læger. Siden er todelt til henholdsvis sundhedspersonale og LGBT+ borgere m, og den indeholder artikler der informerer og vejleder begge parter i sundhedsproblematikker fra kræft over seksuelt overførte sygdomme til mental sundhed samt i selve samtalen med hinanden. Alle artikler er skrevet i samarbejde med og godkendt af fagpersoner. “Vi forstår, at alment praktiserende læger ikke kan vide alt om alt. Men tallene for LGBT+ personers sundhed er desværre ikke opmuntrende læsning. Der er brug for, at lægerne i primærsektoren er opmærksomme på de udfordringer, man møder som minoritetsperson. Derfor håber vi meget, at denne hjemmeside kan være et redskab for lægerne og andet sundhedspersonale til at gå mere velinformeret ind i mødet med LGBT+ patienten, og at LGBT+ personer i Danmark får et mere tillidsfuldt forhold til deres læge,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.   

Fokus på minoritetsstress
Med hjemmesiden ønsker LGBT+ Danmark også at udbrede begrebet ‘minoritetsstress’ blandt de alment praktiserende læger. Det er helt centralt for LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet og kan være med til at forklare uligheden i sundhedsstatistikkerne.

Minoritetsstress er en kronisk stresstilstand som er unik for minoriteter. Den opstår som en konsekvens af et samfund som er dårligt til at rumme diversitet, og hvor minoriteter kan føle sig konsekvent anderledes, føle sig forkert, frygte negative reaktioner eller fordomme fra omverden på grund af deres identitet. Det kan også opstå som konsekvens af tidligere oplevelser med diskrimination, stigmatisering eller hadforbrydelser. Forskning peger på at minoritetsstress kan resultere i en lang række afledte sundhedsproblematikker af både mental og fysisk karakter, herunder misbrugsproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer, angst, selvmordsadfærd mv. Alt sammen problemer som man ser hyppigere hos LGBT+ personer end hos den øvrige befolkning. Ved at sætte fokus på fænomenet som en medforklarende årsag på flere af de sundhedsproblemer LGBT+ personer kommer til egen læge med, håber LGBT+ Danmark at lægerne rustes bedre til at komme den øgede dødelighed og sygdomshyppighed blandt LGBT+ personer til livs.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Tre af de medvirkende dansere i Black Box Dance Companys nye forestilling PUNK - a rebel never dies.

Oprør fra de unge

I am too drunk to fuck råber den ene kvindelige danser i forestillingen PUNK - a rebel never dies der lige nu ...

19. nov
Operaen Intet på Det Kongelige Teater er primært for og med de unge - men vi andre kan også godt kigge med.

Farlig ungdomsleg 

Den Kongelige Opera har sat en ung opera på programmet der også henvender sig til de unge - og den er yderst v...

15. nov
Nathan Meister og Joe Young er begge meget troværdige i det stærke og intense krigsdrama The Cheyenne are Coming på Teatret ved Sorte Hest.

I krigens midte

Why Not Theatre Company er igen rykket ind på Teatret ved Sorte Hest og denne gang er det med en verdenspremie...

15. nov
Det er sangkraft der går lige i hjertet når Andrea Lykke Oehlenschlæger åbner munden i musicalen The Bodyguard.

Sangkraft lige i hjertet

Langkjær Entertainment og Live Nation har sendt den danske sceneudgave af The Bodyguard rundt i landet inden d...

13. nov