Foto Pressebillede

Ny LGBT-platform ser dagens lys

Af Tejs Ellesøe 12. november 2020

Ny sundhedsside skal sætte ind mod ulighed i sundhed hos LGBT+ personer, og det er noget der er stort behov for.

Forleden kunne man i medierne læse at LGBT- Danmark og deres ungdomsorganisation LGBT+ Ungdom var blevet lagt sammen, og nu kan LGBT+ Danmark så fortælle at de får en ny sundhedsplatform.

Hjemmesiden hedder LGBTsundhed.dk, og når du er på siden får du mulighed for at klikke om du er på siden som LGBT+ person eller sundhedsfaglig person.

Tabu, manglende viden og frygt for at blive mødt med fordomme er noget af det der karakteriserer danske LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet. Samtidig bon'er LGBT+ personer markant negativt ud i sundhedsstatistikkerne når det kommer til både mentalt og fysisk helbred samt dødelighed. Det viser både dansk og udenlandsk forskning. Derfor har LGBT+ Danmark i samarbejde med Yngre Læger og med midler fra Sundhedsstyrelsen netop lanceret den nye sundhedsfaglige hjemmeside, LGBTsundhed.dk, i et forsøg på at anspore til et mere LGBT+ inkluderende sundhedsvæsen, og til dermed forhåbentlig at komme nogle af de negative statistikker til livs. Hjemmesiden skal fremover vejlede både LGBT+ borgere og sundhedspersonale – særligt alment praktiserende læger – i LGBT+ relaterede sundhedsproblematikker.

Patient- og lægehåndbog for LGBT+ sundhed
LGBTsundhed.dk er finansieret af Sundhedsstyrelsen som del af den tidligere regerings tværministerielle LGBTI-handleplan fra 2018, og den er skabt på baggrund af rapportens anbefalinger og i samarbejde med Yngre Læger. Siden er todelt til henholdsvis sundhedspersonale og LGBT+ borgere m, og den indeholder artikler der informerer og vejleder begge parter i sundhedsproblematikker fra kræft over seksuelt overførte sygdomme til mental sundhed samt i selve samtalen med hinanden. Alle artikler er skrevet i samarbejde med og godkendt af fagpersoner. “Vi forstår, at alment praktiserende læger ikke kan vide alt om alt. Men tallene for LGBT+ personers sundhed er desværre ikke opmuntrende læsning. Der er brug for, at lægerne i primærsektoren er opmærksomme på de udfordringer, man møder som minoritetsperson. Derfor håber vi meget, at denne hjemmeside kan være et redskab for lægerne og andet sundhedspersonale til at gå mere velinformeret ind i mødet med LGBT+ patienten, og at LGBT+ personer i Danmark får et mere tillidsfuldt forhold til deres læge,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.   

Fokus på minoritetsstress
Med hjemmesiden ønsker LGBT+ Danmark også at udbrede begrebet ‘minoritetsstress’ blandt de alment praktiserende læger. Det er helt centralt for LGBT+ personers møde med sundhedsvæsenet og kan være med til at forklare uligheden i sundhedsstatistikkerne.

Minoritetsstress er en kronisk stresstilstand som er unik for minoriteter. Den opstår som en konsekvens af et samfund som er dårligt til at rumme diversitet, og hvor minoriteter kan føle sig konsekvent anderledes, føle sig forkert, frygte negative reaktioner eller fordomme fra omverden på grund af deres identitet. Det kan også opstå som konsekvens af tidligere oplevelser med diskrimination, stigmatisering eller hadforbrydelser. Forskning peger på at minoritetsstress kan resultere i en lang række afledte sundhedsproblematikker af både mental og fysisk karakter, herunder misbrugsproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer, angst, selvmordsadfærd mv. Alt sammen problemer som man ser hyppigere hos LGBT+ personer end hos den øvrige befolkning. Ved at sætte fokus på fænomenet som en medforklarende årsag på flere af de sundhedsproblemer LGBT+ personer kommer til egen læge med, håber LGBT+ Danmark at lægerne rustes bedre til at komme den øgede dødelighed og sygdomshyppighed blandt LGBT+ personer til livs.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Tivolis bedste burger!

Findes der noget bedre end en rigtig juicy burger, en burger hvor du med en mundfuld kan smage lidt af det hel...

Tivoli slår sig op som byens største spisested, og det er ganske rigtigt. I Tivoli er der noget f...

Kan man tage cremen ud af Nimb?

For efterhånden en del år siden fik Nimb en “mor” i form at Fru Nimb, og nu har de fået en “baby”, en lille a...

Nimb er efterhånden kendt som et af Københavns mest luksuriøse steder – til events, ...

Clara Ellegaard og Troels Malling sørger for ømme og sjove øjeblikke i Sommer Tyrol på Folketeatret.

Lige lovligt meget halløj på hotellet 

Folketeatrets nye udgave af den klassiske operette Sommer i Tyrol er mere fjol end godt er, men den varme kærl...

12. maj
Det er når danserne kommer i forgrunden at forestillingen LIGHT - Bach dances lever i sin fortælling om døden.

Dans med døden

Bach dances på Operaen er et langt stykke af vejen uden dans - men når så Hofesh Shechters dansere endelig fol...

10. maj
De seks musikalske herrer i MAGT der morer på turne rundt i landet.

Satire-sang på højt niveau

Når musikken spiller så er satiregruppen Magts nye forestilling Al Magt til folket, på et top højt niveau - de...

10. maj
De unges klimakamp er på programmet på Aveny T i forestillingen Mit navn er Greta.

Greta er ikke alene

Kl. 17.00 torsdag den 6. maj kunne Aveny T som et af de første teatre byde publikum velkommen tilbage til teat...

7. maj