UEFA havnet i shitstorm grundet regnbueflaget 

Af Elvir Pelešević 3. juli 2021

Det europæiske fodboldforbund UEFA har rodet sig ud i en skandale af store dimensioner i forbindelse med brug af regnbueflaget i den igangværende EM-slutrunde. Det ser ud til, at forbundet har det mere end svært ved at finde vejen ud af problemerne, det selv har skabt.

Det hele startede i forbindelse med en fodboldkamp mellem Tyskland og Portugal, hvor UEFA indledte en sag imod Tysklands målmand og anfører Manuel Neuer, fordi hans anførerbind havde regnbuefarver. Sagen blev sidenhen droppet, men alligevel fordømt fra tysk side.

Nogle dage senere blev den tyske by Münchens forespørgsel om at måtte farve Allianz Arena i regnbuefarver til opgøret mellem Tyskland og Ungarn afvist af UEFA med henvisning til at forespørgslen var af politisk karakter. Sagen fandt sted i kølvandet på, at Ungarns parlament vedtog en ny lovgivning, der er stærkt diskriminerende i forhold til LGBT+-rettigheder. UEFA forsøgte efterfølgende at redde lidt af sin værdighed og sit image ved at farve deres logo på sociale medier i regnbuefarver og udtale, at man ikke anser regnbueflaget for politisk. 

UEFA’s håndtering mødte voldsom kritik fra politikere over alt i Europa. Siden tog en række sponsorere som Volkswagen, TikTok og JustEat konsekvensen og farvede deres reklamer på banderne til EM-kampe i regnbuefarver. Men det gik heller ikke. Ikke i alle EM-værtsbyer ihverfald. 

I fredags lækkede den tyske bilgigant Volkswagen således, at de har fået forbud mod at lade deres reklamer under kampe i Skt. Petersborg i Rusland og Baku i Aserbajdsjan blive vist i regnbuefarver. Forbuddet kom dermed til at ramme Danmarks kvartfinale kamp mod Tjekkiet i Baku i går aftes. Ifølge Volkswagen, havde UEFA forklaret, at det var lokal lovgivning i Rusland og Aserbajdsjan, som gjorde, at regnbueflaget ikke var velkommen på banderne.

Dermed er UEFA havnet i et dybt sort hul, det kan være svært at komme op af. På den ene side hylder forbundet mangfoldighed og ligestilling, samt gør meget ud af at bekæmpe racisme, mens de på den anden side vakler i forhold til deres håndtering af regnbueflaget. Uanset hvad UEFA kommer til at foretage sig i fremtiden, når det kommer til regnbueflaget, har forbundets troværdighed i den grad fået et knæk, og det kan tage lang tid før skaden nogenlunde udbedres. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr