FotoEurovision.tv

Årets Eurovision ramt af stemmefusk 

Af Elvir Pelešević 21. maj 2022

Det er en uge siden den 66. udgave af Eurovision Song Contest blev afviklet i Torino. Det ukrainske band “Kalush Orchestra” vandt med sangen “Stefania”. Lige efter konkurrencen meldte EBU ud, at den anden semifinale var præget af uregelmæssigheder, hvilket førte til, at seks landes fagjyrier blev suspenderet i finalerunden. 

Det drejer sig om Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Aserbajdsjan, hvor man ifølge EBU,  aldrig tidligere har set så store uregelmæssigheder i juryens stemmemønstre. Fagjuryerne i de seks lande har angiveligt tildelt hinanden markant flere og højere point end resten af de 15 lande, der også stemte i semifinalen.

Da uregelmæssighederne blev opdaget valgte EBU, i overensstemmelse med Eurovision-reglerne, at fjerne de uregelmæssige jurystemmer i de seks lande i finalen og erstatte dem med point, der var udregnet på baggrund af resultater fra andre lande med lignende stemmemønstre. De seks landes “snyd” viste sig dog ikke at være udslagsgivende i forhold til, hvem der kvalificerede sig videre til fra semifinalen til finalen. Det er sådan, at resultatet  i både semifinaler og finale afgøres både af jury og seere, der hver har 50 procent af magten i forhold til det samlede resultat.

Flere af de 6 lande, som er under anklage, kan ikke forstå EBU’s beslutning, hvorfor de har protesterer og efterspurgt en mere detaljeret forklaring fra EBU. Eksempelvis har Rumænien truet med at trække sig fra næste års konkurrence. 

Flere mistænkelige resultater 

Vi har prøvet at dykke ned i resultaterne og det er tydeligt, at EBU godt kan have en sag. Men det er også tydeligt, at andre lande, som ikke er under anklage, også har været meget venlige over for hinanden under aftvingning af stemmerne i den anden semifinale. For eksempel modtog Sverige 12 point af Australien, Estland og Malta, samt 10 point af Belgien. Til gengæld gav den svenske jury 12 point til Australien, 10 point til Estland, 8 til Belgien og 7 til Malta. Endvidere, modtog Australien 12 point af Sverige, 10 point af Israel, 6 af Belgien, samt 5 af Nordmakedonien og Irland. Den australske fagjury tildelte den anden vej 12 point til Sverige, 10 point til Israel, 8 point til Belgien, 7 point til Nordmakedonien og 6 til Irland. Til sidst modtog Belgien 8 point fra Sverige og Australien, samt 7 point fra Israel. Belgien gav 10 point til Australien, 8 point til Sverige og 7 point til Israel den anden vej.

Mulige løsninger 

Det er klart, at sagen om stemmefusk skader Eurovisionens troværdighed, men også fagjuryernes professionalisme og neutralitet. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at fagjuryerne i mange år, faktisk allerede i 90’erne, var under lup, for allerede dengang florerede der rygter om lande, der indgik faste aftaler om udveksle stemmerne. Sådan som reglerne er skruet sammen i dag, består et lands fagjury af 5 medlemmer, som udpeges af pågældende land. Identiteten af de 5 medlemmer er kendt allerede inden konkurrencen starter. For at komme snyd til livs burde man måske udvide antallet af jurymedlemmer eller holde deres identitet hemmeligt til efter konkurrencen. Endvidere kunne en af løsningerne være, at EBU selv udpeger jurymedlemmerne i stedet for at de enkelte lande selv udpeger dem. Vi afventer spændt EBU's næste skridt i sagen. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr