Kriminalforsorgen har udsendt en ny vejledning for håndtering af indsatte kønsminoriteter.
Det oplyser chefen for Koncern Kriminalitetsforebyggelse i Kriminalforsorgen, Lea Holst Reenberg:
“Vejledningen er et nødvendigt og vigtigt første skridt, som vi forventer bliver en hjælp for vores personale samt de indsatte i forhold til at imødekomme håndtering af kønsminoriteter i vores institutioner.”
Lea Holst Reenberf understreger dog, at vejledningen løbende vil blive justeret, da der ikke har været en lignende vejledning på området før, og da man først nu skal til at finde ud af, om vejledningen fungerer efter hensigten i praksis.
I vejledningen står blandt andet, at de indsatte skal nævnes ved det stedord, som passer dem bedst. Det kan være "hun", "han", "de" eller "hen". Der er også retningslinjer for afklædte visitationer, hvor udgangspunktet er, at visitatoren skal have samme biologiske køn som den indsatte.
National chef for Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt kalder vejledningen for "meget vigtig":
“Risikoen for chikane og vold er højere i fængslerne. Særligt for kønsminoriteter. Og vi ved, at fængsler er et sted, hvor der er rigtig store risici for overgreb og ydmygende eller umenneskelig behandling. Det nye tiktag kan være med til at beskytte kønsminoriteter mod diskrimination og nedværdigende behandling.”
Sekretariatschef i LGBT+ Danmark Susanne Branner hilser det også velkommen, at der "endelig" kommer nogle retningslinjer på området skønt processen efter hendes mening har været lang:
“De sidste fire år har vi set indsatte, der har klaget over og ført retssag på, at de er blevet behandlet nedværdigende. At de har været udsat for chikane af andre indsatte, at de føler sig utrygge, og det skaber stor usikkerhed. Hovedpointen for os er, at vi hilser nogle retningslinjer velkommen, fordi ansatte og indsatte ikke ved, hvad de skal gøre. Og det overlader alle i en situation, som vi ikke kan være bekendt i Danmark.”