DMGP 2019: En ligegyldig affære 

Af Elvir Pelešević 24. februar 2019

Endnu en udgave af Dansk Melodi Grand Prix er bag os. Det er dagen derpå, og tiden er inde til at evaluere det traditionsrige show som man også plejer at betegne som Danmarks største folkefest.

Lad mig sige det med det samme. Den 49. udgave af Dansk Melodi Grand Prix (DMGP) som i går blev afholdt i Jyske Bank Boxen i Herning, var en tam affære. Det gælder både produktionen, værterne, pauseindslagene og ikke mindst deltagersangene.

Produktion
Selv om scenen i Herning så pæn og tilforladelig ud, har den for længst udtjent sin pligt. DMGP trænger i den grad til en ny scene og nye rammer. Det behøver ikke være dyrt og spektakulært – bare se hvordan de gør tingene i Sverige – og lær så af det. Less is more. Derudover må Danmarks Radio (DR) gerne oppe sig i forhold til produktionen. I går aftes var det decideret pinligt og amatøragtigt at opleve en del tekniske fejl der eksempelvis opstod i forbindelse med skifte imellem sangene og pauseindslagene, og der var også lydproblemer. 

Værter
Jeg tvivler ikke på at Johannes Nymark og Kristian Gintberg er nogle søde og hyggelige fyre, men de var mildest  talt ikke på toppen i aftes. Værterne fremstod uoplagte og stive i det. Det hele virkede for indstuderet, og der manglede entusiasme og flow i tingene. Selv om jeg sidste år kritiserede DRs overforbrug af Heick-familie i DMGP, tænkte jeg faktisk på et tidspunkt at det ville være fedt at få Annette Heick tilbage i værtsrollen.

Pauseindslag 
Besynderlige sketches imellem sangene var pinlige, akavede og uopfindsomme. Stig Rossen og hans makker var decideret fejlcastet i deres rolle som pauseklovne. Skønt det måske lyder lidt for kedeligt og kontrolleret, ville de helt almindelige interviews hvor vi lærer deltagerne at kende imellem sangene, have fungeret meget bedre.  

Sange 
Efter min mening er standarden af sange i DMGP blevet dårligere og dårligere med årene. De fleste sange i år lød ens og  generisk og vil hurtigt gå i glemmebogen. I princippet skilte kun to sange sig ud fra flokken: League Of Light og vindersangen Love Is Forever. Det er alt for lidt. Måske burde DR overveje at ændre DMGPs format. Løsningen kunne for eksempel være færre sange. Bare se på Tyskland og Storbritannien som er meget større lande end Danmark, men hvis nationalfinaler som regel indeholder færre sange – henholdsvis 7 og 3 i år (de tre sange der deltog i den britiske finale, blev fremført i to forskellige versioner). 

Tid til forandringer 
Overordnet var årets DMGP en tynd kop te. Der kan ikke være tvivl om at DRs store sparekniv har skåret dybt i showet - for dybt. DMGP i dets nuværende format burde nok gå på pension. Der skal tænkes i nye baner, så showet ikke drukner i ligegyldighed,  elendighed og middelmådighed. Skær ned i antallet af deltagersange. Inviter bestemte nationale og internationelle sangskrivere til at bidrage til DMGP. Inviter bestemte danske kunstnere til at deltage. Det værste DR i nuværende situation kan gøre, er at lade som om alting er i den skønneste orden og foretage sig ingenting. Det ville uden tvivl påvirke befolknings begejstring og interesse for showet, og DET ville være synd. Det jo ikke er mange år siden Danmark sidst vandt Eurovisionen. 

Tjek os ud

Musik

Annonce

Skræddersyede drinks i hemmelig kælder

Er niche-gin og special-tonic ved at være et overstået stadie? Så er det måske tid at besøge Kyros & Co i Tegl...

Jeg er så gammeldags at jeg helst skal have min bil med – ALLE steder. I aftes førte det ti...

Jagten på den ultimative sommerdessert

Sol, sommer og gode desserter på Madklubbens to restauranter Bistro Royal og Brasserie Royal.

Selvom den danske sommer altid på en eller anden måde er et godt samtale emne, handler den som regel mest om r...

Det er Alban Lendorf magiske scenenærvær der gør at balletten Danish Design på Bellevue Teatret hæver sig op over den papirstynde handling om kunstnerens kamp med og mod materialet.

En våd designerdrøm

På Bellevue Teatret genindfører man sommerballet med den lille forestilling Danish Design som har landets stor...

18. aug
Zaira Romero og Rosy Rodriguez som Carmen og Lola i den flotte film om forbudt lesbisk kærlighed i det spanske romamiljø.

Sensuel og intim film om lesbisk kærlighed

Arantxa Echevarria har skabt en film der beskriver både det spanske sigøjner miljø og en spirrende kærlighed m...

5. aug
Samspillet mellem musikere og dansere fik aftenen til at leve ved premieren på Verdensballetten 2019 - her er det Niklas Walentin og Marion Walther i den nye ballet Three af Tobias Praetorius.

Musikken overskyggede dansen

Verdensballetten har haft premiere på Sølyst, og årets udgave er underholdende, sommerflirtende små balletinds...

11. jul
Sicilia Gadborg og Silas Holst er begge med til at gøre Flashdance på Operaen til en succes.

Fake it to till you make it!

Flashdance på Operaen er fuld af et energisk ensemble der mere end sædvanligt skal udføre noget de ikke er eks...

6. jul