Foto En soap

Har Politiken ret?

Af Tejs Ellesøe 13. april 2016

Dagbladet Politiken har listet filmen En Soap som den bedste LGBT film, men synes du de har ret?

I anledningen af Londons LGBT filmfestivalen 30 års jubilæum har filmskabere, anmeldere og publikum valgt 30 af de bedste LGBT film i historien. På førstepladsen ligger filmen Carol fra 2015 (dansk premiere i år). Længere nede på listen ses bl.a. Brokeback Mountain, Fucking Åmål og Beautiful Thing, men overraskende nok, ser vi ingen danske film på listen.

Men selvfølgelig har vi også lavet LGBT-film herhjemme, faktisk nogle temmelig gode nogen. Dagbladet Politiken bragte en artikel forleden, som hed "Danmark har også lavet LGBT film - og de erikke helt tossede".

Politikens liste

  1. En Soap (2006)
  2. Du er ikke alene (1978)
  3. Nymphomaniac (2013)
  4. En Kort en lang (2001)
  5. You & Me Forever (2012)
  6. 'AFR' (2007)
  7. Lang Historie Kort (2015)
  8. Venner For altid (1987)
  9. Broderskab (2009)
  10. Bundfald (1957)

Filmene på listen har et såkaldt LGBT-tema, da der ikke er lavet mange danske film med et såkaldt LGBT-hovedtema. Både filmene En Kort en lang og Broderskab har trukket det homoseksuelle frem som hovedtema, men ingen af filmene har det mere som hovedtema end Lasse Nielsens klassiker "Du er ikke alene", fra 1978

Du er ikke alene har fokus på kærligheden mellem drenge på en efterskole. Hvorvidt det bare er ungdomsflirt, eller om de to hovedpersoner Bo og Kim egentlig er homoseksuelle, er svært at vide. I filmen ser vi også "Lars", som udforsker både drenge og piger.

Vi spurgte Instruktøren Lasse Nielsen, hvilke tanker han havde gjort sig dengang. Var det bare uskyldig flirt og udforskelse af seksualiteten, eller var Kim og Bo homoseksuelle?

Jeg ved helt sikkert, at Bo er homoseksuel, og det ved alle, men Kim er nok ikke. Han mangler tryghed og kærlighed, så da hans venskab med Bo begynder at blomstre, gør hans seksualitet det også. Mange drenge har deres første seksuelle oplevelse med samme køn - lige som i filmen Kapgang, fortæller Lasse Nielsen

Det er 38 år, siden filmen blev lavet. Tror du, den kunne være lavet i dag?

Det er svært at svare på, da jeg aldrig kommer til at lave den film igen. De unge er også mere blufærdige i dag. Tag for eksempel filmen Kapgang; en badeværelsesscene, hvor man ser skuespillerne nøgne bliver meget hurtig en pinlig omgang. I 70’erne, hvor jeg lavede film, var folk ikke bange for at være nøgne; siger Lasse Nielsen

LGBT-tema med undertoner
Der findes en del danske film, hvor man ser en "LGBT" person i en birolle. Af nyere film kan nævnes Den store dag (2005), hvor skuespilleren Christian Tafdrup har en "bøsserolle".

Men hvordan ser det egentlig ud med LGBT-biroller i ældre film og serier. Sidste år blev Lise Nørgaard hædret for at have LGBT-personer med i Matador. Her er der nemlig flere personer som er homoseksuelle eller biseksuelle. F.eks. Daniel, Hr. Schwann, Iben og kørelærens kone Jenny. Hvis vi skruer tiden endnu flere år tilbage, så lå det i undertonerne. Det fortalte Niels Henrik Hartvigson fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet i en artikel på dr.dk i 2014. Han har i to år forsket i homo- og biseksualitet i danske film fra 1930 til 1965.

Han fortæller i artiklen, hvordan kvinden og manden i de gamle danske film ofte må giftes sig, for at "sikre" gårdens og slægtens overlevelse. 

Sådan var det jo i gamle dage: Man var ikke bare bøsse eller lesbisk -man giftede sig og kunne måske have et hemmeligt forhold til staldkarlen, men det ser vi ikke i de danske film. Her er det konen og manden, og det er nærmest utænkeligt, at have et sidespring.

Niels Henrik Hartvigson fortæller også, at det interessante er, at den mandlige helt, næsten altid har en mandlig makker som han laver en masse sjov med.

Og her forklarer han, at der er potentiale i mange danske film. F.eks. "arbejdes der også meget med at optegne de her mandeforhold med et kropsligt og - vil jeg påstå - et erotisk potentiale, som bliver kropsliggjort af Poul Reichhardt og Peter Malberg i en række film", fortæller Niels Henrik Hartvigson.

I nogle af disse film mener han, at de rummer et homoerotisk potentiale blandt andet Far til fire, hvor familien består af de fire børn, faren og onkel Anders, men ingen mor. Han nævner også Morten Korch filmen "Kampen om Næsbygaard" og Peters Baby, men selvom man kan mærke "homo- og biseksualiteten"  lure under overfalden, vil han ikke kalde det for homofilm.

Vi kommer nok til at se flere film og tv-serier i fremtiden hvor LGBT-roller enten er hovedpersoner eller i biroller.

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

De to skuespillere gør det bedste de kan - men det kan ikke redde den rodede tekst i forestillingen Gådekatalogerne.

Langtrukkent og vrøvlet spiondrama

Der loves meget på Teater V's hjemmeside om et mindblowing, nervepirrende psykologisk drama – det vi får er et...

2. maj
Alle før en! Hedder årets vellykkede revy på Amager.

Amagerrevyen er lokal revy af den bedste slags

Igen i år charmerer Amagerrevyen sit publikum med skøn lokal forankring.

26. apr
Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr