Foto Mathias Schneider

Copenhagen Pride sikrer elektriske lastbiler til dette års Prideparade 

Af Tejs Ellesøe 23. maj 2023

Den ikoniske Copenhagen Pride Parade overgår som den første prideparade i verden til at bruge 100% elektriske køretøjer. Det er et kæmpe skridt mod at blive en mere bæredygtig begivenhed, der samtidig fremmer menneskerettigheder og LGBTI+ ligestilling. Det er blevet muligt takket være partnerskaberne med DFDS, Volvo Trucks og PrideUP, Copenhagen Prides interne bureau.

I slutningen af marts kunne Danmarks største pride, Copenhagen Pride, fortælle, at de allerede fra i år vil være CO2-neutrale, i hvert fald når det gælder for selve paraden om lørdagen.

Da de meddelte det via deres egen facebookside, stod folk ikke i kø for at rose priden for deres tiltag. De fleste går selvfølgelig ind for, at vi skal begrænse CO2-udslippet, men udsigten til, at der ikke kommer flot udsmykkede lastbiler i 2023, kunne bringe folks sind i kog.

Copenhagen Pride hopper foran i køen og får verdens første CO2-neutrale parade, og det sker allerede to år, før København bliver den første hovedstad i verden som er CO2-neutral.

I 2021 udledte vi 44 mio ton CO2-ækvivalenter indenfor Danmarks grænser, og i 2022 faldt dette tal med 0,9 procent. Dette skyldes et markant mindre forbrug af naturgas.

Transportsektorens andel af det samlede CO2-udslip i Danmark stiger i Danmark, og det gør Copenhagen Pride nu deres for at mindske.

Klimakrisen er en menneskerettighedskrise
I de seneste år har Copenhagen Pride taget flere tiltag for at blive en mere bæredygtig begivenhed, for eksempel brug af genanvendelige kopper og bionedbrydelig konfetti. Dette er en del af en langsigtet strategi for organisationen, som anerkender vigtigheden af en fælles indsats for en grønnere fremtid. Flere undersøgelser har vist, at LGBTQ+ personer er særligt hårdt ramt af klimakrisen, og det er et fælles ansvar at rette op på skaden.

"Klimakrisen er så absolut en LGBTI+ krise, og verden over er vores miljø ofte hårdere ramt end andre. Forflytning, hjemløshed, fattigdom, social eksklusion og dårlig mental sundhed kan alle være direkte forbundet med klimakrisen, og det er vores ansvar at gå forrest på dette område. Vi har en ambition om at være CO2-neutrale i 2024, men vi kan ikke sige, at paraden bliver 100% CO2-neutral i år, da der er faktorer såsom folks egen transport til paradens startsted, drikkevarer, diverse oppyntning ect. som også tæller med. Men det faktum, at paraden bliver 100% elektrisk, er selvfølgelig med til at gøre en kæmpe forskel for CO2-udslippet, hvilket vi er rigtig stolte af!" siger Lars Henriksen, politisk forperson for Copenhagen Pride.

Partnerskab for bæredygtighed
Da vi i marts talte med Copenhagen Prides mangeårige partner, Stokholm Transport, der i flere år har leveret de lastbiler, der blev brugt i prideparaden, kunne de ikke se muligheden, da de ikke havde elektriske lastbiler. Det er en temmelig stor udskrivning at købe elektriske lastbiler, og de mente ikke, at der i Danmark fandtes elektriske lastbiler.

Copenhagen Pride har derfor været tvunget til at søge andre samarbejdspartnere for at opnå sine mål for 2023, og man har derfor sammen med PrideUp startet et samarbejde med DFDS og Volvo Trucks om dette projekt, som også ser vigtigheden af en bæredygtig dagsorden.

DFDS arbejder målrettet på at reducere sit CO2-udslip fra alle dele af virksomheden. Målet er at være klimaneutral senest i 2050 og at have reduceret sine emissioner med 45% inden 2030. Et vigtigt skridt i retning af at nå dette mål har været at investere i 125 elektriske lastbiler, der i dag udgør Nordens største flåde af e-trucks. Ved udgangen af juni vil omkring 60 elektriske lastbiler køre på de europæiske veje. Og det er fra denne flåde, at DFDS vil levere de elektriske lastbiler, der tilbydes parade-deltagerne gennem PrideUP.

"Som en mangeårig partner med Copenhagen Pride, en stærk tilhænger af LGBTI+ rettigheder og som deltager i pride-relaterede aktiviteter i mange lande, var det naturligt for os at gå sammen med Copenhagen Pride og levere de elektriske lastbiler, der vil gøre dette års parade til den første i verden, der overgår til 100% elektriske køretøjer. Vi er stolte over at muliggøre denne vigtige milepæl, som kombinerer bæredygtighed med vores støtte til diversitet og mangfoldighed," siger Niklas Andersson, Executive Vice President, DFDS Logistics.

DFDS trækker 30 lastbiler ud af deres nuværende drift i Danmark og Sverige for at imødekomme behovet hos så mange paradedeltagere som muligt.  

Fuldt elektrisk flåde
Lastbilerne i dette års fuldt elektriske flåde er fremstillet af Volvo Trucks, en af Copenhagen Prides hovedpartnere. Efter at have lanceret de første elektriske lastbiler i 2019 og med et komplet sortiment af elektriske lastbiler i serieproduktion har Volvo taget føringen på markedet for tunge elektriske lastbiler efter første kvartal af 2023, både i Europa og Nordamerika.

Volvo Group stræber efter at skabe en rummelig kultur, hvor alle kan bidrage til virksomheden med deres fulde potentiale og blive accepteret for den, de er. Det viser sig blandt andet i Volvo Groups involvering i Pride rundt om i verden og i en passioneret indsats for mangfoldighed. Passion er en af Volvo Groups kerneværdier, og Volvos mangfoldige og inkluderende arbejdsmiljø er en af deres passioner. Volvo Group mener, at en mangfoldig og inkluderende kultur styrker organisationen og hjælper dem til at præstere på en bedre måde.

Det er derfor et naturligt næste skridt at samarbejde med Copenhagen Pride og DFDS om at gøre dette års Copenhagen Pride til en grønnere parade ved at bruge elektriske Volvo-lastbiler fra DFDS' flåde.  

"Det er en fornøjelse og en fordel for alle, at dette års Pride Parade den 19. august bliver verdens første Prideparade, der skifter til elektriske køretøjer og bidrager til en mere bæredygtig fremtid. Det er en unik mulighed for alle deltagere i Copenhagen Pride for selv at opleve, hvad Volvos elektriske lastbiler vil betyde for nuværende og fremtidige generationer. I år er vi en af Copenhagen Prides hovedpartnere, og vi hylder dette års Pride-tema medCome Together towards zero emissions’,” siger Peter Ericson, administrerende direktør hos Volvo Danmark.

I alt 30 lastbiler er blevet forberedt til Copenhagen Pride Parade, komplet med trailer og sikkerhedsudstyr leveret af TIP. De kan køre hele prideparaden med lydanlæg, toiletter og DJ's, der drives af batteriet i lastbilen, og alt sammen uden CO2-emissioner – forudsat selvfølgelig, at man husker at lade op på grøn strøm. 

At bekæmpe klimakrisen er en rejse snarere end et mål, og skiftet til elektriske lastbiler i Copenhagen Pride Parade er et skridt i retning af en grønnere og mere bæredygtig begivenhed. "Denne ændring er en del af vores langsigtede strategi, men det er et afgørende skridt," forklarer Steve Taylor, sekretariatschef for Copenhagen Pride. "For mange mennesker er Pride-parade synonymt med vores organisation - og med god grund! Den er højlydt, farverig og et politisk statement for ligestilling. Med dette nye initiativ er det også en meget synlig demonstration af vores engagement i at gøre vores del for at sikre en bedre og grønnere fremtid for alle. Det er indbegrebet af vores tema Come Together, hvor vi ønsker at fremhæve, hvor langt vi kan nå, når vi arbejder sammen."

 


 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Onkel Reje er i topform i årets Cirkus Summarum

Cirkus-hit for hele familien

Cirkus Summarum har 15 års jubilæum i år, og det fejers med en vellykket tur tilbage til barndomslandet.

9. jul

P!nk leverer varen, selv når hun ikke er på toppen

Selv når hun ikke er i topform, er P!nk alligevel god. Ikke bare god, men megagod.

7. jul
Der er knald på farverne i årets vitale komedie i Grønnegårdsteatret.

Vild Wilde i Grønnegårdsteatret 

Oscar Wildes bidske komedie En Ideel Ægtemand har fået en både visuel og tekstlig opdatering, og det er for de...

29. jun
Det er Klods Hans og især hans to brødre, der gør balletten Klods Hans til en succes på Pantomimeteatret i Tivoli.

Ballet for hele familien

Tivoli Balletteater har lige haft premiere på deres helt nye royale ballet Klods Hans med Dronning Margrethe s...

24. jun