Her er homoseksualitet ulovligt - del I

Af Elvir Pelešević 9. april 2024

Selvom vi nu er i det 21. århundrede, har ligestilling for LGBT+-personer verden over desværre lang vej igen. 

Faktisk kan dét at være en del af LGBTQ-samfundet i mange tilfælde betyde enten fængselsdom eller endda dødsstaf. Mens mere end 30 lande allerede har legaliseret ægteskab mellem to personer af samme køn – og cirka lige så mange lande tillader adoption for par af samme køn – er seksuel aktivitet med samme køn stadig ulovlig i mere end 60 lande⁠.

Flere lande arbejder sig hen imod at slippe af med disse arkaiske love, men desværre bliver andre endnu mere ekstreme i deres forfølgelse af LGBT+-samfundet. I en serie bestående af 3 artikler bringer vi en liste over alle de lande, hvor homoseksualitet er ulovligt. Her er de første 20 lande:

Afghanistan 
Afghanistans sharia-lovgivning kriminaliserer seksuelle handlinger mellem to personer af samme køn – for både mænd og kvinder – med et maksimum på dødsstraf.

Algeriet
Dette nordafrikanske land forbyder forhold mellem to personer af samme køn. Dommen kan omfatte to måneder til to års fængsel og en bøde på mellem 500 og 2.000 algeriske dinarer (35 til 140 kroner).

Bangladesh 
Bangladesh kriminaliserer LGBTQ-personer og seksuel aktivitet mellem mænd. Man kan risikere ti års fængsel eller helt op til livstid.

Brunei
Brunei forbyder forhold mellem personer af samme køn og kriminaliserer kønsudtryk, der er uden for normen. Det betyder, at en mand ikke må "klæde sig som en kvinde" eller omvendt. Maksimal straf for omgang med samme køn er død ved stening. Straffen for kønsudtryk er op til tre måneders fængsel eller en bøde på op til 7000 kroner eller begge dele.

Burundi 
Seksuelt forhold til nogen af samme køn er ulovligt i Burundi. Straffen er tre måneder til to års fængsel og/eller en bøde på 50.000 til 100.000 francs (ca. 210  til 420 kroner).

Cameroun
Endnu et land, der forbyder forhold mellem personer af samme køn, hvor man risikere seks måneder til fem års fængsel og en bøde på 20.000 til 200.000 CFA (ca. 220 til 2200 kroner).

Tchad
Tchad kriminaliserer seksuelle forhold mellem to personer af samme køn. Straffen omfatter tre måneder til to års fængsel samt en bøde på 50.000 til 500.000 FCFA (ca. 560 til 5600 kroner).

Tjetjenien
Denne lille føderale republik i Rusland har længe været en årsag til bekymring for menneskerettighedsorganisationer, især når det kommer til LGBTQ-liv. Siden 2017 har der været hyppige bortførelser og drab på homoseksuelle og biseksuelle mænd.

Comorerne 
Den vulkanske øgruppenation ud for Afrikas østkyst forbyder også forhold mellem personer af samme køn. Dommen er to til fem års fængsel og en bøde på 50.000 til 1.000.000 francs (ca. 140 til 2700 kroner).

Dominica
Relationer mellem personer af samme køn er også ulovlige i den caribiske nation Dominica. En voksen kan risikere fire til ti års fængsel og indlæggelse på et psykiatrisk hospital, hvis det beordres af en domstol. Det er fem års fængsel, hvis det bliver begået af en mindreårig.

Egypten
Egypten kriminaliserer LGBTQ-personer og seksuel aktivitet mellem mænd. Den maksimale straf er tre års fængsel. Man kan også blive anbragt i "særlig reformatorisk", når fængselsstraffen er afsonet.

Eritrea
Den østafrikanske nation kriminaliserer forhold mellem personer af samme køn. Man kan risikere fem til syv års fængsel.

Eswatini
Det lille afrikanske land kriminaliserer seksuel aktivitet mellem mændl. Dommen er uspecificeret.

Etiopien
Etiopien er endnu et land, der forbyder forhold mellem to af samme køn. Straffen er op til 15 års fængsel.

Gambia
Gambias straffelov fra 1965 kriminaliserer forhold mellem personer af samme køn med op til 14 års fængsel. Straffeloven blev ændret i 2005 til at omfatte handlinger mellem kvinder, der kan straffes med op til fem års fængsel. I 2014 blev den yderligere ændret til at inkludere "forværret homoseksualitet", som har straffe på op til livstid i fængsel.

Ghana
Dette vestafrikanske land forbyder også forhold mellem to personer af samme køn med op til tre års fængsel.

Grenada 
En anden caribisk nation, der forbyder forhold af samme køn. LGBTQ-personer i Grenada risikerer op til ti års fængsel.

Guinea 
Guineas straffelov kriminaliserer forhold mellem personer af samme køn med seks måneder til tre års fængsel.

Guyana
Guyana kriminaliserer "grov uanstændig adfærd" mellem mænd med to års fængsel. Straffeloven idømmer også enhver person, der er dømt for "sodomi" til livsvarigt fængsel.

Iran
Ifølge sharia-loven kan homoseksuelt samleje mellem mænd straffes med døden, og mænd kan blive pisket med 31 til 100 piskeslag for mindre overtrædelser som fx kys. Kvinder kan også blive pisket.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Alle før en! Hedder årets vellykkede revy på Amager.

Amagerrevyen er lokal revy af den bedste slags

Igen i år charmerer Amagerrevyen sit publikum med skøn lokal forankring.

26. apr
Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr