To helte på en tømmerflåde i Momentums satiriske helteepos Odysseus må dø!, Foto Zuhal Kocan
Momentum i Odense åbner sæsonen med et farvel til de gamle helte der ifølge forestillingen en gang for alle skal dø for at give plads til nye.
Titel: Odysseus må dø!
Teater: Teater Momentum, Odense
Spilleperiode: 27. september - 15. oktober
Det er en flot scenografi der møder os når vi kommer ind i salen på Momentum til den første forestilling for årets kunstneriske ledere Kistofundkatrin - Kristoffer Lundberg (instruktion) og Katrine Krohn (scenografi). I anledningen af Dansk Teaters 300 års fejring tages der udgangspunkt i Holbergs satirekomedie Ulysses von Ithacia der havde premiere tilbage i 1724.
Holbergs komedie er inspireret af de gamle græske heltesagn om bl.a. Odysseus og ham møder vi også her hvor han møder tjeneren Killian på en tømmerflåde på vej hjem fra den lange krig de har været med i.
Det er ikke helt tydeligt i denne udgave om Killian er tjener eller helt - og i det hele taget er det kun sporadisk man kan finde inspiration i Holbergs tekst - det er mere inspirationen i satiren der er tydelig.
De to helte på scenen er iklædt masker som i Græske tragedier - men alligevel formår både Carla Viola Thurøe og Tryggvi Sæberg Björnsson at gøre de to figurer personlige. Der er fyldt med ironi og herlig maskulin latterliggørelse i iscenesættelsen - og da forestillingen er nonverbal ledsages den af en tekstmaskine hængende midt på scenen samt atmosfærefyldt musik af Sigvard Sejerø Madsen.
Det er sjovt med citater fra heltefilm som Batman og Rambo men nogen gange synes teksten ikke helt at passe til handlingen - især til sidst i forestillingen har man mistanke om en fejl på tekstmaskinen - eller er det bare et tegn på verdens kaos, det er ikke til at sige.
Det er cancel kulturens ypperste greb at fjerne alle fortidens historier for at kunne starte på ny - nye helte må der til og de gamle dyder må dø.
Det er langt hen af vejen sjovt og pudsigt - men aldeles underholdende. Det bliver dog lidt problematisk at holde dampen oppe gennem en time og ti minutter -og man taber lidt interessen undervejs.
Men en anderledes fornøjelig lystig idé og forestilling er det blevet til i Odenses hyggelige eksperimenterende teater.