Det er John Neumeier selv der fører os i gennem den personlige rejse i en mesters koreografiske univers. , Foto Kiran West

I nærheden af guddommelig skønhed

Af Per Lundsgaard 17. maj 2024

Hamburg Ballet er i Tivoli med en hyldestforestilling for John Neumeier, kompagniets leder i gennem mere end 50 år, og det er ganske enkelt en sublim balletaften.

Titel:
The World of John Neumeier, an autobiography in dance

Teater:
Hamburg Ballet
i Tivolis Koncertsal

Spilleperiode:
Frem til 28. maj

Fra den muntre koreografi til ouverturen fra Bernsteins Candide til den bjergtagende smukke pas de deux fra Mahlers 3. symfoni kommer vi igennem en personlig rejse med en af nutidens største koreografiske begavelser. Forestillingen bliver endu mere personlig, fordi det er John Neumeier selv, der guider publikum igennem den. 

Flere gange kryber gåsehuden frem, når det ene svære og spektakulere løft afløses af det næste i ubesværet glidende koreografi og udførelse af de eminent dygtige dansere med bl.a danske Ida Praetorius i front og ikke mindst stjerneballerinaen Alina Cojocaru. 

Men der er også stille og smukke passager, som pas de deuxer fra Romeo og Julie, Kameliadamen, Othello og Nøddeknækkeren.  Der er spræl over I Got Rhythm til Gershwins legendariske Broadwaymusik, samt Beethoven Project II, og intens neoklassisk koreografi i Nijinsky og Ghost Light.

I graven sidder Tivoli Copenhagen Phil, og de spiller forrygende det store og forskelligartede musikrepertoire, der ledsager mesterens koreografier. 

Der er noget for enhver smag i programmet. De store mere klassiske pas de deuxer, show og moderne ballet. Det fortæller noget om en koreograf, der lader sig inspirere af musikken og dansen, og som elsker dans og at udfordre sig selv, sit publikum og sine dansere. 

Han er nu afgående i Hamburg Ballet, og den nye chef begynder til efteråret. Det er noget af en arv at løfte, en nærmest umulig opgave, der bliver spændende at følge. 

Glædeligt var det ihvertfald at få besøg af Hamburg Balletten og opleve John Neumeiers koreografier igen i København, efter at Den Kongelige Ballet sidste sæson satte John Neumier udenfor døren i et spørgsmål om rascisme i balletten Othello, som Den Kongelige Ballet skulle have opført, men som danserne havde svært ved at forlige sig med. Det er ikke til at vide, hvad der er foregået bag dørene i prøvesalen, men det er ihvertfald brandærgerligt, at vi ikke p.t. kan opleve John Neumeier på Den Kongelige Ballet. Så er det jo glædeligt, at vi har Tivoli. På Koncerthusets scene har optrådt mange store kunstnere fra New York City Ballet til Alvin Ailey American Dance Theater, men dette gæstespil hører til de ypperste og en af de smukkeste balletaftener, jeg har oplevet. Forestillingen spiller kun frem til 18. maj, så man skal skynde sig!

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Onkel Reje er i topform i årets Cirkus Summarum

Cirkus-hit for hele familien

Cirkus Summarum har 15 års jubilæum i år, og det fejers med en vellykket tur tilbage til barndomslandet.

9. jul

P!nk leverer varen, selv når hun ikke er på toppen

Selv når hun ikke er i topform, er P!nk alligevel god. Ikke bare god, men megagod.

7. jul
Der er knald på farverne i årets vitale komedie i Grønnegårdsteatret.

Vild Wilde i Grønnegårdsteatret 

Oscar Wildes bidske komedie En Ideel Ægtemand har fået en både visuel og tekstlig opdatering, og det er for de...

29. jun
Det er Klods Hans og især hans to brødre, der gør balletten Klods Hans til en succes på Pantomimeteatret i Tivoli.

Ballet for hele familien

Tivoli Balletteater har lige haft premiere på deres helt nye royale ballet Klods Hans med Dronning Margrethe s...

24. jun