Foto Tejs Lindhardt

150 m2 springvand vil fylde godt på Rådhuspladsen

Af Tejs Ellesøe 20. september 2022

Udgravningen til Dragespringvandet er netop gået i gang på Rådhuspladsen i København, og man kan forvente at arbejdet tager ca. 8 måneder, hvis man selvfølgelig ikke støder på noget i undergrunden.  

Hvis du lægger vejen forbi Rådhuspladsen i København i disse dage, vil du kunne se, at midtersektionen af pladsen er afspærret af et gult hegn. Det gule hegn blev sat op i midten af sidste uge, og spekulationerne har været store, for hvad skal der nu ske med den plads, der samler os alle, når der feks. har været mindekoncert, når sportsfolk skal hyldes, når der er modeuge, og ikke mindst når Copenhagen Pride fylder Rådhuspladsen med glade mennesker, der fester.

Bag det gule hegn skal der i de kommende 8 måneder graves, og det vil sige her fra september og frem til maj måned i 2023.

Der graves på Rådhuspladsen, fordi Danmarks fjerdemest berømte springvand (ifølge Tripadvisor), nemlig Dragespringvandet, skal rykkes ind på midten af pladsen.

Lang proces
Allerede i 2016 besluttede Københavns Kommune, at springvandet skal have en mere central placering på Rådhuspladsen. Efter planen skulle Dragespringvandet have stået klar i foråret 2022, og det, ved vi jo allerede nu, ikke lykkedes helt.

Men går alt efter planen, så står Dragespringvandet klar til indvielse i maj måned 2023. Men det kan ændres gevaldigt, hvis de, der skal grave ud til springvandet, finder noget “interessant,"  for så vil arkæologerne blive tilkaldt, og det kan sætte processen i stå i flere måneder - hvilket i sidste ende kan bringe Copenhagen Pride i fare.

Det godt 104 år gamle springvand har i mange år stået hengemt i Rådhuspladsen udkant mod H.C.Andersens boulevard, men det er slut nu.

Springvandets historie
De fleste kan vist blive enige om, at det var en tarvelig placering, Dragespringvandet fik da det i 1954 blev rykket. Men kender vi egentlig historien bag springvandet?

Da Københavns Rådhus stod færdigt i 1902, blev der afholdt en stor udstilling, og overskuddet fra denne gik til at få et springvand. Det blev til i et samarbejde mellem de to kunstnere Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard, men det første udkast var egentlig af Skovgaard, der var med i en konkurrence om et springvand til der, hvor “Storkespringvandet” står i dag. Skovgaard vandt ikke den konkurrence, men heldigvis trak han projektet op af skuffen igen, og han og Bindesbøll lavede det Dragespring, vi kender i dag.

Springvandet fik hurtigt øgenavnet “spyttebakken”, fordi vandet stod til alle sider og ud på pladsen når det blæste. I 1908 var nok nok, og man fik lavet et ydre bassin. Sådan stod det indtil 1923, hvor man fik råd til at udbygge, og få tyren og dragen i toppen af springvandet og det endegyldigt blev færdigt. Da H.C. Andersens Boulevard skulle udvides i 1954, betød det, at man måtte flytte springvandet 25 meter ind mod pladsen, og der blev ikke plads til det ydre bassin, der blev lavet i 1909, og det blev derfor fjernet og senere placeret på Brønshøj Torv i 1973 - dog kun indtil 2001, hvor det igen blev taget ned og sat på lager.

Men om otte måneder kan vi se frem til, at Rådhuspladsen får sit Dragespringvand tilbage, på 100-året for, hvor det oprindelig stod færdigt.

Hvordan Copenhagen Pride så vil takle tilstedeværelsen af et springvand omgivet af et ydre bassin på 150 m2 midt på Rådhuspladsen, vil tiden vise.

Foto: Københavns Kommune

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Hvor meget rejser du?

At komme væk fra hverdagens stress et par dage, søgen efter den første sol i foråret, eller den sidste sol i e...

Det er ved at være seks år siden, vi sidst spurgte jer læsere om jeres rejsevaner, og s&arin...

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Der er stadig masser af kulør og glitter i Wallmans flotte Dinershow.

Wallmans tilbage med festligt sing-a-long show

Efter to års corona - hvor Wallmans i Cirkusbygningen har kørt for nedsat kraft og med samme show - er der nu ...

23. sep
Anastasia på Malmö Opera er storladen musicalkunst i luksusindpakning.

Elegant og stilsikker musical på Malmö Opera

Malmö Opera viser endnu engang deres overlegne stil når det gælder musicals her i Øresundsregionen. Denne gang...

19. sep
Sigurd Barrett har sammen med guitaristen Eskild Dohn skrevet en nye teaterkoncert om Naturvidenskab.

Naturvidenskab som rockende show

Louise Schouw Teater samt Sigurd Barrett er denne gang gået sammen om at få lavet et letforståeligt og også op...

19. sep
Peter Sommer er centrum i Teaterkoncerten med sin egen musik på Aveny T.

Deprimerende teaterkoncert

Aveny T genåbner efter ombygningen med en deprimerende og selvhøjtidelig teaterkoncert, der kun har få lyspunk...

17. sep