FotoPixabay

Retten i Århus behandler sagen om hærværk mod regnbuebænk

Af Elvir Pelešević 5. december 2022

En 28-årig mand er tiltalt for hadforbrydelse og racisme efter hærværk og opslag på nazistisk hjemmeside.

I april 2019 opstillede Aarhus Kommune en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Ceres Park ved byens fodboldstadion. På denne måde udtrykte man støtte til Viktor Fischer, dengang FCK-spiller, der var blevet mødt af homofobisk tilråb.

To måneder senere blev bænken overmalet og påklistret logoet for Den Nordiske Modstandsbevægelse. På bevægelsens hjemmeside nordfront.dk kan man bl.a. læse, at bevægelsen "propaganderer" med det formål, at folk "får et positivt billede af modstandsbevægelsen og nationalsocialismen".

I dag bliver en 28-årig mand fremstillet ved Retten i Aarhus tiltalt for blandt andet hærværket. Ifølge anklagemyndigheden var det tale om organiseret hærværk og en hadforbrydelse. Manden er også tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 266 b - også kendt som racismeparagraffen. Det skyldes et opslag på nordfront.dk.

Foruden billeder af den hærværksramte bænk indeholdt opslaget stærkt nedværdigende og forhånende udsagn om homoseksuelle. Ifølge anklageskriftet stod der bl.a., at hærværket mod regnbuebænken blev udført "så normale mennesker igen kan benytte bænken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordærvet adfærd".

De to forbrydelser skal ifølge anklagemyndigheden være begået sammen med en nu 30-årig mand, som tidligere er dømt i sagen. Den 30-årige blev også kendt skyldig i flere tilfælde af religiøst motiveret hærværk - blandt andet omfattende hærværk mod en jødisk gravplads i Randers. Dommen lød på ni måneders fængsel.

Endelig er den 28-årige sammen med to andre mænd på 23 og 24 år tiltalt for hærværk mod Spartakus Bogcafé i Aarhus, som har rødder i det kommunistiske studentermiljø. Ifølge anklageskriftet fik de tre mænd hjælp af en nu 41-årig mand, der deltog i planlægningen og forsynede dem med remedier. Han blev i 2020 idømt et års fængsel for at have planlagt eller deltaget i flere former for hærværk rettet mod jøder, homoseksuelle og venstreorienterede.

Den 28-åriges forsvarer, advokat Jesper Håkonsson, har ingen kommentarer forud for retssagen. Dommen i sagen forventes at blive afsagt på onsdag. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Møhgerne er en fest i den nye musical over TV-serien Matador.

Matador er stadig en umulig musical

Sidst vi så Matador på scenen, var i 2009, da Peter Langdal nærmest dræbte den folkekære serie på Operaens Sto...

19. feb
Askepot fik sin Prins og publikum fik flot dans i balletten Askepot på Operaen.

Flot dans overskygger handlingen i Askepot 

Den Kongelige Ballet har lige haft repremiere på Gregory Deans udgave af Askepot på Operaen, og vi havde vores...

31. jan
Der er store forskelle i spillestilen hos Levin-parret, og det er med til at gøre klassikeren Indenfor Murene på Det Kongelige Teater til en lidt usammenhængende affære.

Så lad dog barnet!

Det Kongelige Teaters store skuespilsatsning i denne sæson, Indenfor Murene på Gamle Scene, er en smule bombas...

24. jan
Peter Plaugborg og Simon Bennebjerg er forrygende som Kongen og hans elsker i forestillingen Edward d. II på Betty Nansen Teatret.

Intet menneske skal straffes for, hvordan man lever eller elsker andre

Stærkt samspillet skuespilhold i aktuel og vellykket opsætning af ”Edward II” på Betty Nansen Teatret.

21. jan