FotoSam Smith Facebook

Sam Smith nyder sin frigørelsesproces på “Gloria”

Af Elvir Pelešević 28. januar 2023

Den britiske sangfugl Sam Smith har netop udgivet sit fjerde studiealbum, hvor sangeren skinner igennem som aldrig før.

Sam Smith har kæmpet mod mange udfordringer, dæmoner og forhindringer i sit liv. Som ung blev sangeren mobbet på grund af sin kropsvægt, hvilket ikke alene resulterede i dårligt selvværd, men også selvmordstanker. Det tog den nu 30-ørige engelske sanger med gudsbenådede sangstemme også noget tid før han sprang ud som homoseksuel. Så kom der også perioder med kærestesorg. I efteråret 2019 meddelte Sam Smith, at han oplever sig selv som ikke-binær, efter at han, sagt med sangerens egne ord “have været i krig med sit eget køn hele livet”. “Jeg har besluttet mig for at acceptere mig selv for den, jeg er, både indvendigt og udvendigt”, skrev Sam Smith på Twitter ved den lejlighed. 

Sam Smith har altid været ærlig og åben omkring sine følelser, som sangeren bedst udtrykker igennem musikken og sangskrivning. Denne stil viderefører Smith heldigvis på sit fjerde studiealbum “Gloria”, som udkom i går, og som fremstå som en lærebog baseret på sangerens egne livserfaringer. Hvordan forholder man sig til spørgmsål om bl.a. identitet, sex, løgne, sorg, lyster og utilstrækkelighed? Lyt til “Gloria”, hvis du vil høre svarene. 

De fleste sange på albummet er ballader, hvilket Sam Smith mestrer til perfektion men en stemme, der rummer mange facetter. “Love Me More” handler om at lære at elske sig selv og ignore andre menneskers hån, fordømmelse og latterliggørelse. “No God” er sangen om et velafbalanceret parforhold eller mangel på samme. “Lose You” bringer kærestesorg på banen og et afsluttet parforhold, som åbenbart alligevel ikke er afsluttet. I hvert fald ikke for den ene part, som næsten er desperat for at genoplive den gamle flamme. I “Perfect” synger Sam Smith om den usikkerhed, man kan have om sin egen person og identitet, og understreger samtidigt, at det er i orden ikke at være perfekt. 

Selv om “Gloria” hovedsageligt består af ballader, er det ikke såden, at albummet drukner i et mørke skabt af selvmedlidenhed, sorg og tårer. I sangene “Unholy”, “Gimme” og “I’m Not Here To Make Friends”, giver Sam Smith den gas med diskokugler, fjerboa og champagne. Lige pludseligt bliver der sunget om at tilfredse sine lyster, inklusiv sex, om at være uartig og have det sjovt i det hele taget.

"Gloria” er Sam Smiths til dato mest gennemførte album, hvor sangeren fremstår hudløst ærlig, reflekterer hæmningsløst over sit liv og sig selv og deler disse tanker ucensureret med omverdenen. Det er både modigt og smukt og viser, at Sam Smith er kommetu langt i sit selverkendelsesproces, hvilket afspejles bedst i albummets sidste nummer “Who We Love”, hvor Sam Smith sammen med en anden britisk popstjerne Ed Sheeran synger om friheden til at elske den, man elsker:

It's not wrong
To want the world for someone
It's not a feeling you can run from
'Cause we love who we love
So let go
You don't know better than your heart knows
Whether they're here or long gone
Yeah, we love who we love
Yeah, we love who we love

Du kan høre en af Sam Smith's nye sange "I'm Not Here To Make Friends" her

Tjek os ud

Musik

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Møhgerne er en fest i den nye musical over TV-serien Matador.

Matador er stadig en umulig musical

Sidst vi så Matador på scenen, var i 2009, da Peter Langdal nærmest dræbte den folkekære serie på Operaens Sto...

19. feb
Askepot fik sin Prins og publikum fik flot dans i balletten Askepot på Operaen.

Flot dans overskygger handlingen i Askepot 

Den Kongelige Ballet har lige haft repremiere på Gregory Deans udgave af Askepot på Operaen, og vi havde vores...

31. jan
Der er store forskelle i spillestilen hos Levin-parret, og det er med til at gøre klassikeren Indenfor Murene på Det Kongelige Teater til en lidt usammenhængende affære.

Så lad dog barnet!

Det Kongelige Teaters store skuespilsatsning i denne sæson, Indenfor Murene på Gamle Scene, er en smule bombas...

24. jan
Peter Plaugborg og Simon Bennebjerg er forrygende som Kongen og hans elsker i forestillingen Edward d. II på Betty Nansen Teatret.

Intet menneske skal straffes for, hvordan man lever eller elsker andre

Stærkt samspillet skuespilhold i aktuel og vellykket opsætning af ”Edward II” på Betty Nansen Teatret.

21. jan