Foto Warner Bros. Pictures/ ™ & © DC Comics

The Batman flår masken af demokratiets værste fjender

Af Kåre Lund Rasmussen 3. marts 2022

The Batman er ikke en superheltefilm med en happy ending. Den er mørk, uhyggelig og indhyllet i dunkle farver, mens sammenbruddet truer lige under Gothams overflade. The Batman er dermed en tydelig reference til den amerikanske krimigenre film noir, som lover godt for en ny Batman-æra.

Filmen The Batman er produceret af DC Films og har for første gang Matt Reeves som instruktør og Robert Pattinson i rollen som Bruce Wayne/Batman. Filmen varer 2 timer og 56 min. og har premiere den 3. marts i biografer over hele landet.

Sidst vi hørte om Batman, var i den tvivlsomme Batman v Superman: Dawn Of Justice (2016), som høstede middelmådige anmeldelser, til trods for den kom i slipstrømmen af den seneste Batman-æra med blockbusterne Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012). I denne 2022-udgave, som deler titel med filmene fra 1943 og 1989, er vi ikke kommet langt hen i filmen, før politikommissær Gordon (Jeffrey Wright) oplyser himlen med Bat-signalet for at signalere, han har brug for Batmans hjælp. Hovedskurken The Riddler (Paul Dano) har indledt et blodigt korstog mod byens korrupte elite. Med små breve, der indeholder gåder til Batman, og som giver mulighed for at forudse næste offer, sættes Batmans alias ’Verdens bedste detektiv’ for alvor på prøve. Han kommer i kontakt med legendariske Batman-karakterer som den tiltrækkende femme fatale Catwoman (Zoë Kravitz) og den grådige gangster The Penguin (Colin Farrell), mens hans stilsikre butler, Alfred Pennyworth (Andy Serkis), sørger for, der bliver holdt på formerne. Meget er altså ved det gamle, men mordene, som begås, viser sig at være en del af gåden, og bevismaterialerne, som Batman efterhånden støver op, får ham til at indse, at sandheden ikke er lige til.

The Riddler: ”Det er større end du tror. Det er hele systemet”

Superheltefilm dyrker ofte modsætningsparret god-ond, men da The Batman er svær at placere her, er de gode også de onde og de onde også de gode. På den måde indfanger The Batman ikke kun film noir-genren i sin form og indhold, men også i sine dybere lag. Blandt de myrdede er demokratiets vogtere, men da de alle er fedtet ind i løgne, korruption og mafia, truer de selvsamme mennesker med at bringe demokratiet til fald. Er The Riddler så entydigt ond, når han hjælper Batman med at flå masken af demokratiets sande fjender? Og – sat på spidsen – hvis det system, der skal beskytte samfundet mod korrupte politikere og embedsmænd, ikke er i stand til det, men tværtimod beskytter dem, hvornår er borgernes selvtægt så et legitimt våben?

Selvom The Batman bygger på et remake af et remake, og vi kender historien, karaktererne og plottet så godt, så overrasker The Batman alligevel ved sin hyldest til film noir-genrens dunkle æstetik og pessimistiske ideologi. Og selvom mørke og pessimisme måske ikke er just dét, vi har brug for i en tid med Ruslands angreb på Ukraine, så anbefaler jeg dig at se The Batman for dens insisteren på at ville demaskere det liberale demokratis fjender og stå sammen om at holde dem til ansvar. Lad The Batman være en påmindelse om det.

Se trailer

 

 

Tjek os ud

Film

Annonce

Skal vi på ferie i 2022? 

De fleste af os har fem ugers ferie, men det store spørgsmål er, om vi igen i år vælger Danmark, eller om vi b...

Verden bliver aldrig nogen sinde den samme. Sådan sagde mange under coronakrisen, hvor de fleste blev i ...

Momondo: 10 gode forslag til feriesteder 

“Få en uforglemmelig oplevelse i pridens tegn, og få nye venner i disse lande, som alle har strenge antidiskri...

Jagten på den store LGBT+ gruppe og de over 82 milliarder danske kroner, som købekraften er for d...

’Elvis’ hylder både kongen af rock’n’roll og den afroamerikanske arv

Der sker i øjeblikket noget spændende med genren biopic. Den biografiske film skildrer og dramatiserer ikke ...

23. jun

Du kender kunstneren Andy Warhol, men kender du mennesket?

Marilyn Monroe i fluorescerende farver. Sidestillede kopier af Campbell's Tomato Soup. Du kender dem helt sikk...

19. jun
De tre medvirkende professionelle skuespillere i den ganske fine forestilling fra Parkteatret i Frederikssund om krigsflygtninge.

Fin forestilling om krigsflygtninge

Parkteatret fra Frederikssund var på besøg ved CPH Stage festival og viste deres fine og tankevækkende foresti...

13. jun
De fire medvirkende i Svendborg Sommerrevy Rottefælden 2022, med Jan Schou i glansrollen som Dronningen.

Rottefælderevy i friskt tempo

Årets Rottefælderevy er igen på Svendborg Teater og ikke i Rottefælden ude i Caroline Amalie skoven, og det kl...

3. jun